keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Pinnallinen vai rohkeasti itseään toteuttava äiti?

Äiti, kuka pukee lapsensa merkkivaatteisiin, on pinnallinen ”merkkipelle” kera huonon esimerkin.
Vai, että niinkö? En yleensä harrasta blogissani näin vahvaa kannanottoa, mutta törmättyäni tekstiin missä äidit nimiteltiin suoranaisesti pinnallisiksi merkkipelleiksi, jos lapsen päältä löytyy muutakin kuin h&m ja lindex kamaa. Tässä vaiheessa on astuttava muutama askel eteenpäin ja avattava suu. Varauduttava tomaatin heittoihin tai samaa mieltä-kommentteihin! 

Onko se kateutta? Vai mitä se on,kun lastaan ei saa pukea kuinka tahtoo saamatta leimaa "pinnallinen" otsaansa. Tiedättekö, minä panostan omiin vaatteisiin, kotiin, kosmetiikkaan ja hyvinvointiin ihan yhtälailla, kuin lastenvaatteisiin. Jokaisella on elämäntyylinsä? Oma näkemys elämäänsä, kenenkään makuun ei voi vaikuttaa. Esteettisyys on minulle tärkeää, en silti mene ja osoita saatikka kirjoita rumasti Muumit tai Cars paitaan puettua naapurin poikaa. Enkä todellakaan mene lähimpään puskaan vääntämään printtioksennusta. Hänen äitinsä pukee hänet omalla tyylillään. Olkoot, ei minua kiinnosta! Ehkä hänellä on joku muu intohimon kohde, mistä minä vähät välitän. Esteettisyys näkyy myös mm. ammattivalinnoissani.Ja se minkä haluan sanoa, että meillä saa syödä, sotata, rokata, ryömiä ja kuolata mitkä tahansa vaatteet päällä. Lapsen leikkiminen ja mukavuus ei kärsi, vaikka hänellä olisikin päästä varpaisiin kalliimpaa merkkiä. Meillä lapsi on lapsi oli päällä mitä tahansa! Minusta tämä on itsestäänselvyys? Se, että valkoiseen 40 euroa maksavaan toppiin lorahti ketsuppia ei kaada maailmaani. En siitä istumalta mene ja tilaa osamaksulla uutta, enkä pyydä lisää työvuoroja tulevaisuuteen. Ymmärrättehän mitä tarkoitan?

Lippikset, aurinkolasit, kengät ja jopa aurinkorasva on tiettyä merkkiä koska minulla on toistaiseksi täysi päätösvalta. Sitten kun lapseni kasva siihen ikään, että alkaa toivoa puseroa Bamse nallejen koristelemana se on ok ! Toki varmaan silloinkin, olen vielä se "pinnallinen mutsi" kuka kiikuttaa nenän eteen enemmän omaa silmää miellyttävän? Eikö tämäkin vain opeta, että ole rohkeasti oma itsesi? Näytä mistä pidät, älä miellytä muita. Lopuksi valitse se mistä ITSE PIDÄT !Muistakaa, että vaikka blogeissa onkin oikeus kirjoittaa omia mielipiteitään jokaisen valintoja on myös kunnioitettava. Ei ole muiden asia puida, kulkeeko naapurin Hermanni 3 euron vai 30 euron legginsseissä. Älä tuomitse, jos et tiedä. Jos muuta tekemistä ei ole kuin mollata meitä "merkin päälle" mutseja niin katsele vaikka edullista vaatekappiasi ja ole ylpeä, että sait silmääsi miellyttän kokoelmasi edullisemmin Edelleen jotkut maksaa satoja muumimukeista ja jotkut tietyn värisestä takista. Mitä kummallista siinä on?

Tällä kertaa "äiti stailaa postaus-sarja oli hieman erilainen, kuin olin suunnitellut. Voitte ihastella tai kauhistella kuvissa esiintyviä vaatteita. Ja joo kyllä, näit oikein siellä on myös niitä "merkittömiä". Niitä mitä on tehty pahimmassa tapauksessa lapsityövoimalla. Niin ja sieltä toki löytyy myös niitä, mitkä ovat ekologisesti valmistettuja.. tätähän ei koskaan muisteta mainita kun merkkivaatteista hössötetään? Mieluiten ostaisin kaiken suomalaisena käsityönä jos olisi rahaa tai ompelisin jos osaisin.

Jos oikeasti ostaisin niitä vain siksi, että olen blogiäiti ja se pinnallinen nenäpystyssä kulkeva nirppanokka voisin vaikka kuivattaa kuivia merkkivaatteita taloyhtiömme pyykkinarulla, ihan vain siksi että kaikki voisivat ihastella satojen eurojen kokoelmaani. Ja lisätä uusia vaatteita kuvatessa instagramiin hashtagin #näkeeketkäpärjää. Ihan totta?
Se, että merkkivaatteita lapselleen ostava äiti leimataan huonoksi esimerkiksi on käsittämättömän pöyristyttävää! Esteettinen elämäntyyli tuo mukanaan myös väistämättä lastenvaatteet, minä kun olen tarkka omasta ponihännästänikin, meinaan siis sitä lenkkiä millä sen kiinnitän. Joskus jopa sanotaan "kamalaa miten paljon välittää siitä miltä lapsi näyttää?" No se, että ei välittäisi on ihan helvetin surullista.

Lapsi on lapsi, merkkikivaateineen tai tokmannin kollareineen. Pikemminkin ne leikit ja lähimmäisten rakkaus, turvallinen elinympäristö yms muodostavat hyvän lapsuuden. Ja se, että omaa silmää ei yksinkertaisesti miellytä cars, muumit tai bamset. Ja se, että valitsen mustavalkoisen raitapaidan se ei muovaa lapseni mielikuvituksesta mustavalkoista. Hän vähät välittää, mieluiten huitelisi vaippa päällä.Ja nuo kuvassa vilahtavat, eivät ne häneltä lapsuutta riistä. Eivätkä niiden päälle pukeminen kasvata hänestä muita arvostelevaa merkkipelleä. Ei ne rytkyt lasta kasvata, siihen tarvitaan paljon muutakin. Jos hyvän lapsuuden voisi ostaa vaateliikkeestä menisin kyllä sieltä missä aita on matalin. Ostaisin aleista kaksin kappalein, kun halvalla sain. Ei tarvitsisi jännittää, miten tehtävässäni onnistun. Tehtävässä nimeltään ÄITYS.

Mieti siis kaksi kertaa, enne kuin leimailet toisia. Kaikki ei ole niin mustavalkoista, muista se! Lapseni ei ole mikään kävelevä mainoskappale, olen hänestä yhtä ylpeä vaikka pelkkä bambun lehti haaruksissaan.
(En ole itse henkilökohtaisesti saanut negatiivista komenttia blogiini, instagramiin tai muualle kyseisestä asiasta. Tämä oli kannanottoni, puolustus itseäni kohtaan miksi minä käytän omaisuuden lastenvaatteisiin, se on tyylini.)

Aamen.

29 kommenttia:

 1. Aamen.

  T. Merkkipellematerilistimutsi joka kasvattaa merkkipellekoulukiusaajalsta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MateriAlisti. Ja lAsta. Nyt hävettää.

   T. Kirjoitustaidoton :"D

   Poista
 2. Aah, mun ei tarvii sotkea näppistä tähän kun sä ilmaisit niin hienosti myös mun näkemyksen asiasta! Pääasia että muksulla on puhtaat vaatteet. Ja mä aion olla "merkkipelle" myös jatkossa, välittämättä muiden aiheesta! Kiitos Tiitu! :*

  VastaaPoista
 3. Mielenkiinnolla olen seurannut tätä vaatekeskustelua nyt blogeissa. Itse ostan omaa silmää miellyttäviä vaatteita vauvalle, mutta toistaiseksi olen pidättäytynyt kalliimmista sen takia että käyttöikä on niin hurjan lyhyt vielä tässä vaiheessa. :) Ihastelen kuitenkin näiden merkkivaatteiden kuoseja, ihan älyttömän ihania seassa. Varmasti oma tyyli ja mieltymys näkyy hänen vaatetyylissään niin kauan, kunnes hän itse haluaa valita vaatteensa. Siinä ei ole mitään väärää, niinhän se menee. :)

  VastaaPoista
 4. Mä luulen että tolla blogi kirjoituksella mihin tässä omassas viittaat ei puhuttu niinkään äideistä kiusaajina vaan niistä lapsista. Näihin oon itekin törmännyt, lapset osaa olla julmia toisilleen.

  Mutta mä itse en lähtisi ostamaan 40 euron leggareita kun saan samalla rahalla yhtä kivoja henkkamaukasta ainakin kolmet :D Eri asia on sitten taas ulkoilu vaatteet,niihin satsaan. Mulle vaatteet on kulutus tavaraa ja ostan ne mitkä silmää miellyttää. Tällä hetkellä Helmi pukis päällensä vaan just näitä muumi paitoja mutta mikäs siinä kun tykkää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siis ostanhan minäkin kaikkialta oikestaan ja samalla ajatuksella, että ne mitkä silmää miellyttää. Mutta valitettavasti en löydä niin kivoja ja omaa silmää miellyttäviä aina niin edullisesti, se on harmmillista :) antaa kaikkien kukkien kukkia, omalla tavallaan. Kiitos pitkästä kommentista Nea :)

   Poista
 5. Olen kai liian sinisilmäinen, kun ajattelen ettei ihmiset voi ajatella kuvaamallasi tavalla pukeutumisesta. Kai tuo kaikki tosiaan kumpuaa kateudesta, kuten alussa totesit. Itse en ole mikään tyyliniekka, eivätkä sitä ole lapsetkaan. Mutta olen tyytyväinen miltä näytämme ja voin ihailla muiden vaatteita tuntematta lainkaan kateutta.

  Minua eniten ihmetyttävät äidit, jotka valittavat usein ja kovaan ääneen ettei heillä ole varaa tehdä sitä tai tätä, mutta priorisoivat lapsen vaatteet, pari kuukautta päällä olevat vaatteet, niin tärkeiksi elämässään, että ovat valmiita maksamaan niistä maltaita. Mikään alennuskama ei kelpaa vaikka olisikin omaan tyyliin sopivaa. Ja sitten ei ole vaikka varaa syödä kasviksia!? Tällaiseen olen törmännyt ja se ei mene minun ymmärrykseen. Meitä on moneen junaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kommenttisi toinen osa on niin totta. Moni ystävättäreni tuskailee kun raha ei riitä ruokaan, ja silti ostelee lapselle merkkivaatteita. Tälläistä ajattelua en ymmärrä.

   Poista
 6. Todella hyvä postaus ja kannanotto taasen! Jokainen pukee lapsensa oman raha ja elämäntilanteen ja oman maun mukaan kunnes lapsi itse ilmaisee mitä päällensä haluaisi. Ihmeellistä miten ihmiset ovat kateellisia, luokittelevat ihmisiä ja pitävät vain omaa tapaansa oikeana ja parhaana.

  Minullekin esteettisyys on tärkeää niin kodissa, vaatteissa kun kosmetiikassa, kyse ei ole pinnallisuudesta vaan mielenkiinnosta ja tärkeydestä niitä kohtaan. Lapsi on lapsi ja saa olla lapsi mitkä vaatteet päällä vaan. Meilläkin ostetaan merkkivaatteita, mutta välillä myös vaatteita alelaareista esim Prismasta. Tietenkin pyrin käyttämään kotimaisia tai muita hieman ekologisemmin tuotettuja enkä halpatuotantoyhtiöitä kuten h&m, lindex sillä heidän vaatetuotantonsa on kaukana ekologisuudesta. En ajattele vaatevalinnoissa vaan lastani, vaan myös maailmaa, jotta lapsenlapsenlapsillani voisi olla täällä myös tulevaisuus ja kaunis ympäristö missä elää. :)

  VastaaPoista
 7. Tää kyllä pitää niin paikkansa! Mun mielestä lapselle puetaan päälle vaatteet ja pienen lapsen suhteen vanhemmilla on vastuu siitä että vaatteet ovat asianmukaiset - siis säähän, olosuhteisiin ja lapsen kokoon sopivat. Se, miellyttääkö äidin silmää Rodini, Gugguu, Aarrekid ja muut merkkikuteet vai perus henkkamaukkakama, on täysin toissijaista eikä sen pitäisi muuttaa kenenkään vanhemmutta tai äitiyden tasoa suuntaan eikä toiseen. Toiset tykkää vaatteista, toiset aatteistä - antakaa kaikkien kukkien kukkia! <3 PPS. Oon ehkä ikkupikkasen kade noista kesävaatteista, hyvännäköistä!

  VastaaPoista
 8. Mä puen merkistä riippumatta mikä kivalle näyttää ja ostan sitä minkä tiedän pysyvän käytöstä ja pesusta huolimatta hyvänä.mut jos saadaan lahjaksi jotain niin tykkään kyllä niistäkin oli sit mitä merkkiä tahansa. Koskaan ei oo rumia lahjaksi saatu :)

  VastaaPoista
 9. Tykkään sun tyylistä pukea pientä miestä! Olen jopa innostunut väreistä näiden sun vaatepostauksien myötä, muutenhan meiltä ei löydy kuin pompdeluxia :D

  En ymmärrä vaan sitä, miksi ihmeessä lasta ei saisi pukea kauniisti! Itse ainakin tykkään pukea lapset hieman pikkuaikuis -tyyliin, koska se sopii heille. En arvostele muiden valintoja, joten ihmettelen tätä soppaa taas :D

  Vaatepostauksia innolla odotellen <3

  VastaaPoista
 10. Mä oon vissiin ihan out kun en oo koko lastenvaatekeskustelusta tietoinen :D haha! Mutta asiaan, en mä ymmärrä miksi toisten valintoja pitää kritisoida. Kai se on sitten sitä kateutta? En mä tiedä. Meillä lapset pukeutuu hm/lindex/kappahl/mitänäitänyton vaatteisiin. Lahjaksi ollaan saatu isommalle småfolkia pari paitaa ja itse ostin kuopuksella saman merkin kesävaatteita koska ne näytti kivalta, ja koska olivat hyvässä alessa :) Merkkivaatteet näyttää kivoilta ja niin näyttää myös ketjuliikkeiden, noin niinkuin omaan silmään. Ostaisin ekologisesti tuotettuja merkkivaatteita, jos minulla olisi siihen varaa. Kyllä lapsen vaatteet saa ja pitääkin miellyttää omaa silmää, mutta en ole koskaan nähnyt kenenkään lapsella rumia vaatteita :D eli pointtini taisi olla se, että samoilla linjoilla mennään vaikka sä ostat merkkivaatteita ja mä en, jokainen tyylillään enkä mä henkilökohtaisesti ymmärrä miksi toisen valintoja pitäisi käydä arvostelemaan.

  VastaaPoista
 11. Mulla oli luonnos tästä jo valmiina, mutta sä veit kyllä niin sanat mun suusta, etten tiedä sotkenko mä enää omaa lusikkaani tähän soppaan. Puhuit kyllä pelkkää asiaa, kiitos!!! ❤️

  VastaaPoista
 12. Kiitos, tykkäsin kirjoittamastasi tekstistä "materialisti" kun olen. Olemme todennäköisesti molemmat päätyneet lukemaan samaisen blogitekstin, itselläni verenpaine nousi lukiessa. Varsinkin koska koen itseni materialistiksi ja olen siitä myös ylpeä, mutta siinä vaiheessa kun sen takia löydää koulukiusaajaleimaa otsaa niin vanhemmille kuin lapsille haukoin henkeä. Itse kun olen ollut lapsena koulukiusattu materialisti, mua vain satuttiin kiusaamaan niistä yli 50 € merkkivaatteista.
  Tulevana esikoisen äitinä aion ja haluan panostaa lapsen pukeutumiseen, ja rakastan vaatteita. Omien vaatteiden pitää olla edustavia, istuvia, tyylikäitä, laadukkaita, mukavia ja mieluusti myös ajattomia. Se puenko lapseni myös niin, todellakin, kotona voin sitten antaa lapsen heilua vaikka vaipassa jos näin tahtoo. Itse kun vaihdan aina kotiin päästyä "pieruverkkarit" ja kulahtaneen t-paidan päälleni.
  Vaatteen hinnalla ei ole väliä vaan sen ulkonäöllä, laadulla sekä mukavuudella. Harmittaa vain näin entisenä koulukiusattuna, että olen aikomusteni perusteella jonkun mielestä kasvattamassa koulukiusaajaa. :D

  Kiitos sinulle tekstistä, tasasit juuri verenpaineeni normaaliksi kirjoituksellasi.

  - Erittäin paha materialisti "rakastan LV laukkuani" sekä tuleva äiti -

  VastaaPoista
 13. Hyvä teksti! Itse kuulun niihin jotka ei maksais paidasta 40€ joka menee kuukauden lapsen päällä, koska mulla ei todellakaan ole varaa lainojen ja ruokaostosten jälkeen. Oon kyllä törmännyt moneen söpöön merkkivaatteeseen ja haikeudella miettinyt että kumpa olis se ylimääränen lastenvaate-pankkitili jossa olisi satasia mitä voisin vaatteisiin tuhlata.

  Mutta. Se ei ole multa pois jos joku toinen äiti näin tekee ja jolla on varaa. En mä pidä sellaista ihmistä pinnallisena vaan enemmänkin onnekkaana. Sillä on niin hyvät tulot että voi ostaa niin lapselle kun itsellekkin sitä merkkiä. Pinnallista on mun mielestä se, että lapselle ostetaan Rodinia ja Gugguuta, mutta itselle haetaan vaatteet kirpparilta ja sen 40€ paidan takia syödään kaurapuuroa seuraava viikko. Kyllä lapsen hyvinvointi täytyy tulla ennen vaatteita.

  Ps. Sulosia vaatteita!! Noi shortsit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillähän ostetaan aina vaatteet niin, että ne menee monta kuukautta. Pikkuvauva vaihe oli eri, nyt meillä mennään pitkään näissä 86cm-98cm, selvästi kasvu pysähtynyt :) aina uusi vaate on liian iso, eikä sitä otata käyttöön heti yleensä. Poikkeuksia tietysti jos tarvitsee jonkun heti käyttöön.

   En osta mitään kirpputorilta itelleni koskaan, en oo vaan sen tyyppinen ihminen. Jos käyn niin matkaan lähtee sisustus juttuja/leluja. Kiva, että et pidä minua pinnallisena, en niin ole koskaan onneksi ajatellutkaan <3 ja toi naapurin poika ei nyt juuri teitä meinannut :DD

   Poista
  2. Mä en taas oikeen osaa ostaa varastoon kun Pyry kasvaa niin hurjaa vauhtia pituutta että en osaa kyllä yhtään arvioida meneekö esim. syksyllä vielä toi 86cm mihin ollaan nyt siirrytty vai 92cm :o

   Ja toi kirppariesimerkki ei tarkottanu sua ja juu ei, en pidä sua pinnallisena!<3 Hahah, en niin ajatellukkaan ;D

   Poista
  3. Ostin tänään 98/104 eikä oo liian iso käytettäväksi, kasvuvaraa sanoisinko sopivasti :) meidän isot pojat! Iiks, tuun nuuskuttaa vauvaa pian!

   Poista
 14. Tää oli niin super teksti!! Kyllä oon hymyillyt aina, kun oon sun pojan vaateyhdistelmiä katellut. Niin kauniisti puettu, hyvin yhteen sopivasti :) mulla olis myös kaikki mini rodinin uudet kuosit kaapissa, jos rahapussi sen sallisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Niitä siis lisää ;) kaikki ei oo ihan mun makuun uusista rodineista, mutta muutama viha rakkaus-suhde on kyllä jo matkanvarrella nähty.. Esim mopsit! ekana inhosin, nyt ihailen :)

   Poista
 15. Tästä aiheesta on nyt ollut monessa blogissa juttua! :D ja juuri näin, mitä merkitystä sillä on jos toinen satsaa ja toinen ei.
  Miksi ne yleensä aina valittaa ketkä eivät osta merkkivaatteita? Miksei ne ketkä satsaa valita et hei miksei naapurin pirjopetteri käytä muutakuin cittarin vaatteita? huvittavaa eikö? :D

  - Liina
  olivertekimeistaperheen.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no niinpä! Oli aivan pakko avata omaa lastenvaate hulluutta, en voinut olla vai hiljaa ja hymähtää:)

   Poista
 16. Meillä kans menee kyllä hurjan kauan vaatteet niin siks ei kauheesti kirppiksiltä löytöjä tee. Just mietin et Minille ostin viime kesänä vaatteita ja ne otettiin syksyllä käyttöön. Mahtuu varmaan vielä ens jouluna ja kieltämättä alkaa jo kyllästyttää :D Samoin isommalle varsinkin, reilusti yli vuoden käytössä olleita vaatteita, saattaa olla jo kohta parikin vuotta kun on sellasessa koossa ja ne ei jää ikinä pieneksi joten... :D

  VastaaPoista
 17. Hienosti kirjoitettu ja täyttä asiaa ! Meillä ostetaan sitä mikä omaa silmää miellyttää ja nyt ollaan alettu jo pojaltakin kysymään mielipidettä ja hän saa sitten parista vaihtoehdosta päättää minkä haluaa eniten :) Jokainen saa pukea lapsensa niin kuin haluaa, enkä minä ainakaan ala ketään sen perusteella arvostelemaan tai katso kieroon jos jonkun muun lapsella on sellaisia vaatteita, joita en itse ostaisi omalle lapselle :D

  Ja teillä on NIIIIIN ihania lastenvaatteita<3

  VastaaPoista
 18. Mä lähinnä ihmettelen just sitä et miten ihmisillä riittää rahat näihin merkkivaatteisiin lapsille? Mua ei häiritse se että on merkkivaatteita ei se tee pinnalliseksi mut siis ku niitä vaatteita ku ostetaan kokoaika lisää, miks pitää lapsella olla niin paljon vaatteita? Meinaan vauvoille ja vielä alle 2-vuotiaille. Sitä en vaan siis ymmärrä.

  VastaaPoista