keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

ARVAAMATON ALKURASKAUS

Positiivisesta raskaustestistä oli viikko, kun löysin itseni vessan lattialta. Luulin, että työpaikalla mylläävä vatsapöpö iski  alkuraskauden kunniaksi, mutta seitsemän päivän oksentelun jälkeen tajusin mistä on kyse... tällä kierroksella taidan kärsiä rajusta raskauspahoinvoinnista. Kukaan ei osaa sanoa, milloin olo helpottaa. Se voi kestää ensimmäisen kolmanneksen tai voin oksentaa vielä synnytyssalissakin. Huono olo johtuu kuitenkin niin ihanasta asiasta, että epätoivon kyyneleetkin tuntuvat väärältä. 

Näin odottavana äitinä elän tällä hetkellä onnellista, mutta pelottavaa ajanjaksoa. Alkuraskaus kaikkine onnellisuuden puuskineen sisältää kuitenkin paljon ahdistaviakin asioita, kuten juuri tämä uuvuttava raskauspahoinvointi. Päivä päivältä riskiviikkojen ylitys kuitenkin lähenee ja masuakin kevyesti jo turvottaa. En malttaisi odottaa sen pyöristymistä! Toivon todella, että tämä olo helpottaa ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, kuten odottavilla yleensä. Tällä hetkellä sairaslomailen, mutta pyrin palaamaan heti töiden pariin, vaikka olo olisikin puolikuntoinen. Jatkuva oksentaminen ja tunne, että omat jalat eivät kanna ei kuitenkaan ole kovin vahva lähtökohta työpäivälle. Täytyy myöntää, että kattoa tuijotellessani olen pelännyt masentuvani, mutta oloon on auttanut vauvatavaroiden hipsutteleminen ja nimien miettiminen helpottaa.

Toisilla pahoinvointiin toimii omena päivässä ja toiset syö jääkylmiä appelsiineja. Itse olen selvinnyt hurjasta oksentelusta ja vetämättömyydestä tankkaamalla (lähes väkisin) tunnin välein jotain. Tärkeää on myös muistaa se, että jokaisen odottavan äidin alkuraskaus on erilainen. Joku tuntee väsymystä, toinen on elämänsä kunnossa ja kolmas oksentaa pelkästä ruoan tuoksusta. Ei auta verrata itseään muihin eikä edes edelliseen raskauteen, koska nämä ainakin ovat aivan erilaisia keskenään. Tarkoittaisikohan se mahdollisesti tyttövauvaa?

Valitettavasti kuulun tällä kierroksella tuohon kolmanteen kastiin, miten makaronilaatikosta voikin muodostua niin etova asia? Vatsa alkaa vellota ruoan tuoksusta ja jo pienikin automatka saa olon todella tukalaksi. Sitä tuntee itsensä aika surkeaksi äidiksi, kun ei useampaan viikkoon pysty kokkaamaan kotiruokaa, käymään puistossa tai edes kylvettämään. Alkuraskauden oksentelu ja taaperon vilkas elämä on aikamoinen setti selviydyttäväksi.

Tässä listattuna henkilökohtaiset "suosikkini" raskauspahoinvoinnista selviämisee:

-mustikkakeitto
-pahoinvointirannekkeet
-omenat
-hapankorppu/näkkileipä 
-vesi 
- pahoinvointilääkkeet
- Sairasloma (jatkuva lepääminen on vähentänyt huomattavasti oksentelua)
- läheisten apu ja ymmärrys! Nämä puolestaan saavat olon vielä kamalaksi ja kuuluvat "ei missään nimessä"- listalle:

- automatkat
-syömättömyys 
-pulssin nouseminen
- lämminruoka
-hiilihapolliset juomat
-stressi
-kahvi (YÖK!!)
-karkit, sipsit, kakut... kaikki herkut!! 


Miten siellä ruudun toisella puolella ollaan selviydytty raskauspahoinvoinnista? Jaa vinkkisi kommenttiboxiin! Tärkeintä on nyt kuitenkin muistaa, että odotus palkitaan ja palkinto on mitä parhain, VAUVA! 

41 kommenttia:

 1. Meinasinkin just tulla vinkkaamaan noista Primperaneista, ne vei mulla sen pahimman olon pois. Mutta sulla olikin ne jo käytössä! Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
 2. Mulla alkoi yhtäkkiä pahoinvointi raskausviikolla viis ja yhtä yhtäkkiä loppui viikolla seitsemän. Kokeilin jatkuvaa tankkaamista, rannekeita, kylmiä ja lämpimiä ruokia, vitamiineja,... Ainoa mikä todella auttoi oli paikallaan makaaminen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi "vain" muutama viikko, vaikka kamalaa se silti on. Itsellä tätä nyt takana rv6 alkaen ja menään viikolla 11, joten toivon että pian jo helpottaa! Paikallaan makaaminen on kyllä ihanaa ja helpottaa, mutta kamalan hankalaa taaperon kanssa

   Poista
  2. Onneksi ja onneksi... Nyt on pelko onko mahassa kaikki hyvin, kun olen lähes oireeton. Koitan pitää itseni järkevänä, sillä ajatuksella että vuotaisin verta, jos lasta ei enään olisi....

   Poista
 3. Mulla oli esikoisen odotuksessa todella rajua pahoinvointia. Paino tippui melkein 10 kiloa ja olin vielä rv16 tiputuksessa nestehukan vuoksi. Onneksi tuon tiputuksen jälkeen paihoinvointi alkoi hellittämään ja rv20 eteenpäin oli jo paremmat ajat.

  Itse suosittelisin juuri tuota väkisten syömistä ja helposti syötäviä ruokia. Musta tuli tuolloin rahkan suurkuluttaja, se oli täyttävää ja sulahti kurkusta hyvin alas. :D Jos mikään ei pysy sisällä ja olo alkaa menemään heikoksi, kannattaa laittaa merisuolakide kielen alle. Maistuu järkyttävälle, mutta auttaa nopeasti heikotukseen. Tsemppiä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Täälläkin maistuu jo onneksi joskus rahka. Pikku hiljaa näköjään mennään parempaan päin. Jatkuvan puputtamisen vuoski ei oo vielä paino tippunut kuin vähäsen, mutta omalla kohdalla onkin mistä tippua. Kiitos tsempeistä. Tänään esim tuntuu jo siltä, että selviän! Toki huomenna voi olla jo ihan eri ääni kellossa.. semmosta tää vaan on!

   Poista
 4. Mulla esikoista (tyttöä) odottaessa oli hirveä pahoinvointi melkein koko raskauden ajan, lopussa vähän helpotti. Ainoa mikä myös vähän helpotti oli juurikin säännöllisesti syöminen, jos ruokavälit läheni kahta tuntia niin heti alkoi etova olo! Nyt toista (poikaa) odottaessa selvisin pienellä pahoinvoinnilla alkuraskaudessa, eikä tarvinnut oksentaa kuin satunnaisesti. Olen myös yrittänyt pitää huolta säännöllisestä syömisestä:)
  Kahvinjuonnilla oli varmaan kyllä kans merkitystä, esikoisen aikana join väkisin vaikka aina tuli huono olo, nyt toisesta lopetin kahvin heti alussa kun haju alkoi etoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvin tuoksukin on ihan kamalaa ja kahvinkeitin on saanut olla rauhassa testistä saakka. Kahden tunnin välein syön, muuten alkaa etova olo tyhjän vatsan kera. Kiva, että toka raskaus on ollut helpompi :)

   Poista
 5. Olisiko kyseessä hyperemesis gravidarum? Se on harvinainen raskaupahoinvoinnin muoto, jossa normaali elämä on jotakuinkin mahdotonta. Paino voi laskea rajusti, oksentelu voi olla tauotonta ja nesteytyshoitoa tarvitaan usein. Itse kuuluin tuohon prosenttiin, joilla oli se ja vielä synnytykseen asti (onneksi se on vielä harvinaisempaa) . Jos joku sattuu lukemaan tätä ja kärsimään samasta niin facebookissa on tukiryhmä olemassa missä jaetaan vinkkejä ja annetaan vertaistukea. Kaikilla tuntuu olevan kokemusta raskauspahoinvoinnista, mutta hyperemesis on aivan eri otus. Harvinaisissa tapauksissa jopa hengenvaarallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joo tästä oonkin tietoinen,sillä lääkärin vastaanotto on tullut valitevasti tutuksi. Tätä ei vielä epäillä, koska painokaan ei ole hurjassa laskussa. Kiitos kuitenkin kun linkitit, jos olo menisi hurjemmaksi ja kyseinen vaiva vielä josain välissä diagnisoitaisiin niin tiedän tukiryhmästä :)


   Toivon todella, että mennään vain parempaan suuntaan viikkojen edetessä !

   Poista
 6. Olisiko hyperemesis gravidarum?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onneksi. Ylempänä hieman avasin anonyymille kun kyseli samaa :)

   Poista
 7. En osaa antaa vinkkejä, koska itsekin täällä tuosta kamalasta pahoinvoinnista kärsin. Myös tajuton väsymys ja huimaus ovat läsnä. Aikalailla petipotilaana on viimeiset kolme kuukautta menneet. Rv 12+6 siis menossa. Odotan, että tämä tästä loppuisi ja pelkään pahoin, ettei se lopu ennenkuin vauva on ulkona.

  Tsemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja pelkoja täällä.. mitäs jos tää kestää loppuun saakka? Miten siitä selviää? No toivotaan, että loppuu molemmilla pian! :)

   Poista
 8. Mulla kesti pitkälle raskauspahoinvointi ja se ei ajoittunut vaan aamuun vaan "hyvällä lykyllä" kesti koko päivän.. Oksentelua ei ollut hirveästi mutta yleistä etovaa oloa kyllä. Auttoi kun söi useasti pieniä annoksia!:) Paljon tsemppiä sinne!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kokajan pitä tankata jotain, että selviää. Etova olo täälläkin läsnä 24/7 huonoimpina päivinä. Kiitos tsempeistä!

   Poista
 9. Kaksi raskautta suht normaalilla pahoinvoinnilla. Seuraavat kolme raskautta oksensin ja/tai voin pahoin aamusta iltaan, aina synnytykseen asti. Avun toi ensimmäisen raskauden mieliteko: Iiiiso lasillinen jääpaloja & murskaa, semmosia nippanappa jäätyneitä. Nam
  Jos veden juonti auttaa, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan sitä myös tässä muodossa:) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä on sellainen olo, että koskaan en enää halua raskaaksi, mutta aika kuultaa muistot ;) pakko kokeilla siis jäämurskaa! Kiitos tsempeistä.

   Poista
 10. Itse söin koko A:n raskausajan pahoinvointilääkkeitä eli juurikin tuota Primperania ja sen lisäksi pitkävaikutteista Zofrania. Lääkkeet auttoi niin, että en oksentanut kuin kerran päivässä ja se väheni sitten RV 27 mennessä kun oksensin viimeisen kerran. Kokeilin välillä olla ilman lääkkeitä, mutta yökin ilmaa sen seurauksena. Viimeisen pahoinvointilääkkeen otin synnärillä ennen sektiota.

  Toivottavasti vointisi paranisi pian ja muista olla itsellesi armollinen! <3 Kaikkea hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Toivotaan, että pääsen lääkeistä eroon aikaisemmin :) kiitos aktiivisesta kommentoinnista taas sinulle!

   Poista
 11. Täällä tänä aamuna ekat yrjöt pöntössä. Mulla yöllä pahimmat olot, pitkälleen olo vaa pahentaa.. Sulla on sentää tollaset suosikki ja inhokki listat. Täällä ällötykset ja lempparit vaihtelevat päivittäin... Kunpa ei täällä tää kestäis koko raskautta eikä koko ekaa kolmannestakaa. Ulkoilma on yks mikä mulla auttaa.

  VastaaPoista
 12. Itse oksensin esikoisesta rv13 - > synnytyssaliin asti. Tokikaan en joka päivä mut etova olo velloi enemmän ja vähemmän joka päivä ihan synnytykseen saakka. Tokasta pahoinvointi alkoi hyvin samoihin aikoihin kun plussasin ja kesti noin puoleenväliin ja melko lopussa oksensin vielä kerran. (Noin kaksi kuukautta sitten päättyi se ihanuus :-D.)

  Molemmat raskaudet olleet poikia, ettei se välttämättä sitä sukupuolta sit kuitenkaan kerro :). Ainut yhtäläinen oire on ollut migreeni, mikä on ollut hirveä riesa raskausaikoina, monen tunnin auraoireet ja järkyttävä päänsärky kaupan päälle. Mulla pahoinvointia lievensi myös päivittäin ulkoilu.

  Mutta ihan hirveästi jaksamista arkeen :)! Toivotaan että viikko viikolta olo paranisi.
  Lepää sen minkä pystyt, tosin vilkkaan taaperon kanssa lähes mahdotonta.

  PS. Me leikittiin oman taaperon (2 vuotias) kanssa sellaista leikkiä että tehtiin peitosta teltta olohuoneen lattialle ja leikittiin siellä ( luettiin kirjoja tai katseltiin areenasta lastenohjelmia). Äiti sai levätä ja lapsi tykkäs:-).

  -Mira

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiu kauheeta. Tällä hetkellä enää max 5 oksennusta päivässä eli parempaan päin. Me asutaan sohvalla ja leikitään autoilla ja katsellaan videoita huonoina päivinä :)

   Poista
 13. Täällä on vältytty kokonaan raskauden pahoinvoinneilta ja muilta vaivoilta toistaiseksi. T. Raskauden puoli välissä

  VastaaPoista
 14. Suosittelen pahoinvointiranneketta. Lääkkeetön apu ja minulla se toimii.Maksaa n 21 €. Aluksi helpotti pahoinvointi mutta myös ylävatsan polttelu hävisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat jo käytössä. Mainittuna tekstissä ja kuvassakin näkyvät. Toimii!

   Poista
 15. Tsemppiä, kyllä selviät tästä! Mä tiedän myös sen kamalan pahoinvoinnin, mutta onneksi siitä selvittiin. Nyt toivotaan että tää meinaa sitä tyttöä, päästään tyttöä juhlistamaan! ;)

  Nähään pian!

  H & A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joo nähdään viimeistään joku lämmin kesäpäivä puistossa tai jotain :) kyllä tämä tästä!

   Poista
 16. I feel you. Esikoispoika oksetti ja kuvotti niin maan kamalasti rv 10-16. Luulin, että kuolen siihen, ja ihan oikeasti ajattelin silloin, että miksi edes rupesin tähän, vauva on varmasti kamala, kun tällaisen olon aiheuttaa (mutta poikahan on niin ihana <3). Päivittäistä kuvotusta kesti ihan loppuun asti, mutta keskiraskaudessa auttoi säännöllinen ateriarytmi ja terveellinen kotiruoka.

  Toista yrittäessä ajattelin, että selvisin kerran, selviän toistekin. Noh, niinhän siinä kävi, että rv 8 alkoi oksentelu ja nyt mennään rv 26 ja edelleen laatta lentää. Selityskin tosin on looginen: nyt odotan kaksoispoikia. Jos luulin ekassa raskaudessa, että meno oli kauheaa, niin tämä se vasta onkin ihan sanoin kuvaamattoman jäätävää. Ja vielä on tosiaan täälläkin tuo taapero, jonka kanssa on pakko jaksaa toimia ja telmiä. En tajua, miten oon tähän asti selvinnyt, lähinnä kaikkee rasvaista ja hapanta välttämällä, sillä ne aiheuttaa pahinta oksentelua. Ja lepään ja lepään aina, kun mie son kotona. Aterioiden välissä popsin olan takaa dents-pastilleja, ne pitää ihanan raikkaan maun suussa, kun muuten siellä maistuu koko ajan kuollut kissa. Mutta jostain syystä nyt kestän tämän henkisesti paremmin, kun tiedän, että palkintona on varmasti kaksi maailman ihaninta vauvaa. Ekassa raskaudessa en tiennyt enkä osannut kuvitella sitä onnea ja rakkautta, nyt kun osaan, se pitää järjissä. Eiköhän tässä loppuun asti mennä oksentaen, mutta keskimäärin kaksoset syntyy rv 36-37, joten eihän tässä oo enää kun n. 10 vkoa.

  Voimia niin paljon sinulle odotukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Onnea kaksosista ja tsempit loppu raskauteen. Mä kanssa pari päivää sitten tajusin alkaa imeskelemään pastilleja, auttaa just tohon kamalaan makuun suussa ja muutenkin saa vähän edes sokeria ;)

   Mäkin olen tuskaillut, että miksi edes ryhdyin tähän vaikka tiedän palkinnon olevan mitä parhain <3

   Poista
 17. Itsellä kesti rv 5-rv 26 (poikavauva). Mutta parasta apua olivat hapankorppu, jääkaappikylmä lähdevesi pullosta juotuna (todella join lähdevettä tuon ajan), pienen salmiakkipastillin imeskely hitaasti ja kylmällä vedellä käsivarsien viilentäminen sekä vauvatarvikkeiden shoppailu. Käytössä oli myös primperan sekä nuo rannekkeet, ne riisuin vain suihkukäyntien ajaksi. Tsemppiä sulle!! -kirmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hapankorput ja kylmä vesi on parasta! Niiden avulla täälläkin mennään eteenpäin. Rannekkeet kanssa käsissä ja vain suihkun ajaksi pystyy ottamaan pois.

   Kiitos! :)

   Poista
 18. Moikka! Löysin sun blogin kun googlailin kärsiikö joku muukin näin kamalista oloista.. Olen nyt oksentanut reilut viis viikkoa (rv6>11), eikä loppua näy :( noin 5-15x päivässä oksennus ja ei pysty tekemään mitään muuta kun maata liikkumatta paikallaan sängyssä. Mulla ei auta mikään lääke eikä apukeino.. silloin tällöin pakko käydä ottamassa nestessä sairaalassa joka auttaa muutaman tunnin. Mutta toivottavasti jokunen päivä vielä tää helpottaa! Tsemppiä myös sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Onnea raskaudesta ja tervetuloa jatkossakin lueskelemaan. Tuo paikoillaan makaaminen on parasta lääkettä täälläkin, mutta haastavaa taaperon vuoksi.

   Kaikkea hyvää raskauteen ja koitahan jaksaa! Ja saa tulla kertomaan kuulumisia, kiva kun on muita odottavia :)

   Poista
 19. Moi! Kuulostaa aivan minun alkuraskaudelta syksyltä '14 ja tyttöraskaushan se oli. Nyt meidän ihana hyväntuulinen prinsessa on 9kk. Oksensin 2 kuukautta rajusti. Olin myös sairaslomalla. Etova olo ja satunnainen oksentelu jatkui loppuun asti. Alkuraskaudessa en kyennyt edes ajattelemaan liharuokaa, söin jääkylmiä marjoja ja hedelmiä, mehua ja mehujäätä. Paahtoleipäkin maistui jossain kohtaa. Tsemppiä, se oli raskasta aikaa! Facebookissa on hyvä vertaistukiryhmä: hyperemesis gravidarum -tukiryhmä.

  VastaaPoista
 20. Moikka! Minullekin määräs lääkäri heti noita pillereitä. Syötkö sä joka päivä niitä? Vai millä ohjeistuksella :) minulle ei oikein mitään sanottu, ohjeessa oli et alkuun max viitenä päivänä 1-3/pvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1-3 päivässä. Enää en ole syönyt säännölllesti. Vaikeina päivinä söin kolme, mutta parempina yhden tai kaksi.

   Poista