maanantai 18. huhtikuuta 2016

Taaperon pottapelko -milloin ja miten opetan lapsen potalle?

Ajatus kahdesta vaippapepusta ei innosta, joten haluaisimme saada pojan pois vaipoista ennen vauvan syntymää. Meillä on kuitenkin pikkuinen ongelma. Ongelma nimeltään taaperon pottapelko. Pottapelon ilmetessä emme voineet muuta, kun kuunnella suosituksia ja antaa lapselle aikaa, unohtaa potta ja antaa lapsen tehdä tarpeensa vaippaan aivan rauhassa. Olemme päättäneet kokeilla aikalisän jälkeen uudelleen ja toivomme, että vuoden loppuun mennessä pottapelko on historiaa. Onneksi tässä on useampi kuukausi aikaa, hiljaa hyvä tulee vai mitä? Ja vahvasti uskon siihen, että lapsi oppii kuivaksi, kun on siihen itse valmis. 

Olen huomannut, että lapsien toivotaan kehittyvän nopeasti. Mitä nopeammin kuivaksi, sitä hienompi saavutus. Meillä vaipoista halutaan eroon lähinnä taloudellisuuden vuoksi. Niin kauan kuin lapsella ilmenee negatiivisia tuntemuksia pottailua kohtaan kuivaksi oppiminen loogisesti viivästyy. Pottailu ei ollutkaan niin yksinkertaista mitä ajattelin. Omaa lasta täytyisi osata kuunnella niin hyvin, että tietäisi onko hänellä vielä kaikki valmiudet kuivaksi opetteluun?  Pottakoulun askeleita on useampi ja aikuisena täytyisi osata toimia aktiivisena opettajana, jokaisella askelmalla.


Ensimmäinen kosketus pottailuun otettiin n. vuosi sitten. Potta hankittiin ja se asetettiin vessan nurkkaan ihmeteltäväksi. Elimme toivossa, että lapsi kiinnostuu siitä itse ja osoittaa halukkuutta pottailuun. Ennen kuin ehdimme edes istuttaa poikaa potalla, hän pelkäsi sitä kuollakseen. Pottailu vaatii kärsivällisyyttä, mutta tällä hetkellä tuntuu ettemme pääse eteenpäin ilman apuvälineitä. Pakottaa ei voi, sillä se jos joku mörön potasta tekee. Onko muiden perheessä esiintynyt taaperoikäisellä pottapelkoa? Miten siitä on selvitty ja osaatteko sanoa mistä se johtuu? Auttoiko vain aika, vai saitteko lapsen ns. houkuteltua potalle?Meillä on onneksi apuvälineitä, jotka helpottavat kuivaksi opettelua. Pottakirjojen, omien boxereiden lisäksi meiltä löytyy POTETTE - setti. Potette yhdistää  kotipotan, matkapotan ja WC-sovittimen. Parasta Potetessa on sen käytännöllisyys ja näppäryys, se kulkee helposti mukana. Koska kotipottakin pelottaa on tärkeää, että kotoa poistuessa vessahädän iskiessä potta on turvallinen ja tuttu. Potette kulkeekin hygienisesti mukana säilytyspussissa. Sen voi ottaa mukaan kaikkialle niin mummolaan kuin messuillekin- mihin ikinä lapsen kanssa meneekin! Käytön jälkeen silikonisen potan voi pestä tai halutessaan pottaan saa näppärästi asetettua 100% biohajoavan hygieniapussin. Meillä poika on tällä hetkellä kiinnostunut eniten WC- sovittimesta, joten voi olla, että hän siirtyy vaipoista suoraan ”aikuisten pöntölle”, jos pottapelko jatkuu ja jatkuu.


Onko Potette teille tuttu? Harmi, kun ehdin raskauspahoinvoinnin vuoksi postaamaan vasta messujen jälkeen, sillä Potette oli mukana lapsimessuillakin. Tutustu ihmeessä lisää meidänkin perhettä miellyttävään tuotteeseen potta.fi - sivustolla. 


Palataan asiaan joskus tulevaisuudessa ja toivotaan kuivempia kuulumisia! Mukavaa uutta viikkoa kaikille ja laittakaa rohkeasti tulemaan teidän vinkkejä kuivaksi opetteluun. Muistetaan, että jokainen lapsi on yksilö ja jokaisella oppimisessa omat aikataulunsa.


*Yhteistyössä Potette Plus*34 kommenttia:

 1. Minäkään en ole oikeastaan halunnut opettaa tai painostaa millään lailla potalla käymiseen. Meillä ei pottapelkoa ole ollut, mutta täydellistä välinpitämättömyyttä pottaa kohtaan kyllä. Kunnes sitten 2v2kk:n iässä otti housut pois ja meni potalle istumaan ja kun se eka pissa oli saatu aikaan, siitä se sitten lähti. Parissa kuukaudessa tilanne on jo edennyt sen verran, että kotona vaippoja ei juurikaan enää pidetä (on myös yöllä useimmiten kuiva). Kakka ei edelleenkään ole tullut pottaan, lattialle kyllä :) Mutta kyllä sekin sinne vielä tulee.

  Oikeastaan muuta vinkkiä ei ole kuin juuri se kärsivällisyys ja se, että potan/pottien pitää olla helposti saatavilla (ainakin meillä käydään harvemmin wc:ssä potalla). Ja se, että lapsi saa istua rauhassa potalla. Meillä istuttiin alussa puolikin tuntia potalla, mutta nyt sekin sujuu hetkessä, eli tuntuu, että lapsi on alkanut tunnistaa hätänsä paremmin.

  Me saatiin tuollainen Poteten tapainen apteekista ilmaiseksi, mutta sen (WC-sovittimen) avulla ei ole pissa tullut pönttöön. Niin korkealla istuminen vaikuttaa olevan sen verran jännää, ettei pysty rentoutumaan tarpeeksi pissatakseen. Seisoviltaan pissaaminen pönttöön pallilla seisoen sen sijaan kiinnostaa, mutta toistaiseksi vain ajatuksen tasolla :)

  Tsemppiä, odotan myös itse toista lasta syntyväksi syksyllä ja olisihan se tietysti kiva, jos siinä vaiheessa saisi vaippoja ostella vain yhdelle, mutta se nähdään sitten! :)

  VastaaPoista
 2. Pottailu onnistui täällä kuin itsestään ja juuri silloin kun neiti oli valmis. :) Tsempit harjoitteluun ja tuo setti vaikuttaa hyvältä! :)

  VastaaPoista
 3. Vaikka aloitettiin pottailu 7kk iässä ja Milo on lähes päiväkuiva niin en kyllä koe, että ollaan tehty se siksi, että se on hyvä saavutus? Vaan koska koimme, että silloin oli hyvä aloittaa :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on kotona 5v, 2v7kk ja 2kk ikäiset lapset. Esikoinen (tyttö) oppi hyvin nopeasti ja 2, 5 vuotiaana jätettiin yövaippakin jo pois. Toisen (poika) kanssa se ei olekaan ollut niin jouhevaa. Potasta ollaan kyllä oltu 1-vuotiaasta lähtien, mutta tarpeita sinne ollaan tehty vasta oikeastaan viime kesästä lähtien. Viimeiset neljä kuukautta ollaan menty sillä tyylillä, että kotona ollaan vallan munasillaan - kalsareihin tekee pissan hyvin nopeasti, eli ei ymmärrä eroa vaippaan. Ilman vaippaa ollessaan ei ole tehnyt pissaa lattialle koko näinä neljänä kuukautena. Tunnistaa pissa-ja kakkahädän hyvin ja vessassa käynnin välit ovat jopa melko pitkät!

  Aluksi potta oli olkkarissa, josta se pikkuhiljaa siirrettiin vessaan. Yövaippa on aamulla kyllä hyvin täynnä, joten yövaippaa tarvitaan meillä kyllä varmaan pitkään! Meillä kesän tavoitteena on opettaa jätkä kalsareihin ja siitä pikkuhiljaa myös muihin vaatteisiin ilman vaippaa. Stressiä ei olla tästä sen kummmin otettu, kyllä se vaippa jossain vaiheessa jää pois - aika varmasti! :D

  VastaaPoista
 5. Näppärän oloinen tuo matkapotta.☺ me alettiin pottailu kun poika oli n.10kk ikäinen syystä että kakka tuli vain pieninä erinä vaippaan ja sitten sitä olikin aina nokare vaipassa.Poika hoksasi kyllä aika pian kakkaamisen pottaan.Toki silloin kakkaa tuli myös vaippaan.Pissaamisen kanssa meni pitempään,noin vuosi puolitoista että teki pissan pottaan noin joka toisella pottakerralla.Nyt poika on 2v 6kk ja kakka tulee ainoastaan pottaan.Vaippa on varalla ja pysyy kuivana useita tunteja.Meillä on tietyt kellonajat jolloin poika viedään potalle,ei mene sinne itsenäisesti.Vaippaan kyllä tulee pissaa myös päivittäin.Ollaan koetettu mennä pojan ehdoilla pottahommien suhteen.On kyllä mielellään potalla,meillä on kylpyjakkara jonka ääressä istuu ja leikkii samalla leluilla. Pottaan ei kodin ulkopuolella esim.kerhossa mielellään pissaa vaan saattaa pidätellä pitempäänkin että pääsee kotiin pissalle.Mutta esim.mummolassa pissaa ja kakkaa pottaan kuten kotona.Tsemppiä teille pottailuun!☺-Riina

  VastaaPoista
 6. Poika innostui serkun ikeapotasta niin paljon, että alkoi pottailemaan. Pottailu alkoi sujumaan kunnes kieltäytyi,jonkun aikaa annettiin potta olla esillä, mutta sitä käytettiin vain jos poika halusi. Jonkun ajan kuluttua pottailu lähti taas sujumaan. Välillä kieltäytyy edelleen jos on väärän oloinen potta.Ei pelkää tosin pottaan, mutta auttaa asiaa jos näkee jonkun muun pienen käyttävän pottaa. Eniten tykkää käydä pöntöllä ja usein kieltäytyy pojasta. Saattaa olla, että pöntölle haluaa kun melkein 4 v isoveljen näkee sitä käyttävän. Auttaisiko tarra palkinto aina kun suostuu potalle?

  VastaaPoista
 7. Täältä löytyy myös yksi taapero (saman ikäinen kuin Niilo) jolla on pottapelko. Kiitos ajankohtaisesta postauksesta ja tsemppiä pottailuun, aika on valttia ilmeisesti tässäkin hommassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Ja hei paljon kärsivällisyyttä sinnekkin ja tottakai toivotan myös onnistumisia!

   Poista
 8. Mulla ei oo omia lapsia, joten en voi mitenkään tietää äidin näkemyksestä. Mutta voin tietää lastenhoitajan näkemyksestä :) Antaisin vaan potan olla vessassa(ellei sekin ahdista), mutta jossain mistä poika voi sen itse ottaa jos tahtoo. Kyllä se sen sieltä joskus ottaa. Kaikki on oppinut kuivaksi ennen armeijaa :D Sun poika ei oo vaan vielä valmis ja se on OK. Se oppii sen sitten, kun on valmis <3 Neuvo olis, ettei tee siitä numeroa. Malli on myös hyvä, eli joku toinen lapsi joka taitaa sen, niin, että sun poika näkisi sen usein, että miten asiat voi mennä... Mutta siis siitä sen enempää numeroa tekemättä. Älä turhaan murehdi <3 (Toi neuvo on juuri semmosen, jolla ei oo omia lapsia. En voi ymmärtää, että niistä murehtii aina :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, voi kuule kyllä niitä lapsia murehtii kun niitä on. Kuten jo mainitsin hitaasti hyvä tulee ja numeroa on tosissaan turha väsätä. Oppii, kun oppii. Haavena vaan, että yksi vaippapeppu kerrallaan ;) blogi jos joku on paras paikka kuulla kokemuksia toisilta äideiltä, joten asiasta numeron väsääminen ei ollut todellakaan tarkoitukseni. Kiitos lastenhoitajan näkemyksestä asiaan! :)

   Poista
  2. En tarkoittanut missään tapauksessa, että olet tehnyt numeroa asiasta! En tiedä oletko vai etkö, annoin vain neuvon :)

   Poista
 9. Tsemppiä pottailuun! Meillä Ava kuivatti itse itsensä kuukausi sen jälkeen kun sisko syntyi. Me pidettiin alkuun pottaa olkkarissa ja sitten siirrettiin vessaan. Aika äkkiä rupes käymään sitten pöntöllä :)

  VastaaPoista
 10. Meillä skipattiin potta kokonaan, aiheutti vaan kauheet itkupotkuraivarit. Niinpä mentiin suoraan pöntölle ja siihen homma sitten onnisutikin kivasti. Pari viikkoa ja oltiin kokonaan irti vaipoista!

  Tsemppiä sinne pottailuun!!:)

  VastaaPoista
 11. Meille potta tuli kun typy oli 8kk ja ostin pottasstuprinsessa nimisen kirjan. Sitä sitten luin aina kun potalla istuttii, varmaan viikossa opin koko kirjan ulkoa :D nyt tuosta on yli vuosi ja kuivia meillä ei olla. Välillä on ollut päiviä kun potatik tosi ahkerasti ja selvittiin samalla -kuivalla - vaipalla koko päivä. Talvella tuli laiskakausi (johtunee raskauskoomasta) ja nyt sitten pikkuhiljaa aktiivisempaa potatusta kohti joka päivä :) tuohon potta pelkoon en osaa sanoa mitään :(

  VastaaPoista
 12. Leevin kanssa opeteltiin pari vuotta sitten potalle menoa, mutta ei leevi vaan halunut pottaan, ei sitten kirveelläkään. :( Ja pöntölle sitten suostui menemää, mutta aina ei tuottanut tulosta, ehkä kerran päivässä maksimissaan :/ Sit mä aattelin ja tulin siihen tulokseen neuvolan kanssa että poika ei ollut valmis siihen itse vielä, ei osannut pidättä yhtään. Ja sitten viime keväänä mä kuulin Leevin suusta ne sanat "äiti, minä en ole enään vauva, en tarvitse enään vaippaa..." Ja siitä lähtien päivä vaippaa ei enään ollut, muutakun auto kyydissä, ja syksyllä viime vuonna lähti pojan pyynnöstä myöskin yö vaippa pois. :)

  Tsemppii pottaharjotteluihin! :)

  VastaaPoista
 13. Minulla on neljä lasta, joista yksikään ei ole suostunut potalle, eikä käyttämään pöntön pienentäjää. Vaipoista suoraan pöntölle. Tytöt nopeammin kuin pojat.

  VastaaPoista
 14. Ei oo ollut mitään pottapelkoa kun alle 1 veenä alettiin laittaa potalle vaipanvaihdon yhteydessä, eikä tehty siitä mitään numeroa. 1,5-vuotiaana oli päiväkuiva ja 2-vuotiaana yökuiva. Ongelma tulee siitä, jos uhmaikäiseltä kysytään, että milloin haluat potalle. No ei kai se koskaan halua, jos kysytään. Tää on sellainen asia, mikä on vanhempien ei lapsen päätös.

  VastaaPoista
 15. Ymmärrän kyllä blogiyhteistyön ja minusta on kiva lukea tuotearvosteluja ja kokeiluja blogeista. Tässä tapauksessa olisi ollut kiva jos tuotetta oltaisiin edes kokeiltu tarjota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tarkeintaisiko mitä oikein meinasit? Tuote on ollut meillä testauksessa viime kesästä saakka ja sitä on käytettu joskus enemmän ja joskus vähemmän. Wc sovitin on jatkuvasti vessassa ja potta pesuhuoneessa, jotta poika saa rauhassa tutustua?

   Poista
  2. Tai jos meinasit, että tuotetta ei tarjottu lukijalle niin tuon potta.fi sivuston linkki ohjaa suoraan tuotteen kotisivuille.

   Poista
  3. WC sovittimeen ja pottaan tutustuminen ei ole minusta ihan sama kuin käyttö. Missään en huomannut lauseita "poika istui potetella", "pistin pojan istumaan potetelle, mutta..." , "poika ei suostunut istumaan... " jne. Ei myöskään mitään tietoa siitä kuinka tukeva potta on (heiluuko sovitin), kuinka helposti kulkee mukana (kokoontaitettavuus, onko helppoa), pääsekö poika helposti itse istumaan sovittimelle, onko potta potta-muodossa korkea/matala jne. Jäin siis käyttökokemuksia kaipaamaan -> jos niitä ei vielä ole pottapelon vuoksi, niin minusta olisi voinut jättää tuotteen esittelyn myöhemmäksi.

   Poista
  4. Ei lue siksi, koska sovin maahantuojan kanssa että en tule kertomaan pojan saavutuksista kautta tuotoksista sen kummoisemmin. Lapsen pissa ja kakkajutut tai varsinkaan kuvat eivät kuulu mielestäni nettiin. Lapsen pottapelosta voin puhua ja kuivaksi opettelusta, mutta sen syvemmin asiaa en avaa.

   Maahantuoja halusi, että postaan jo nyt vaikka vasta treenaamme. Blogiyhteistöissä tulee kunnioittaa molempia osapuolia. Ja kuten sanoin lopussa " palataan joskus myöhemmin" - en siis ole väittänyt tämän jäävän viimeseksi postaukseski aiheestan

   Kumma juttu, että sinua harmittaa tuollainen asia kun saat lisää selville tuotteesta heidän nettisivuillaan.

   Poista
 16. Potette matkapotan kanssa on tarkoitus jättää vaippa pois ja pitää potta mukana missä ikinä lapsen kanssa onkin. Lapsella ei siis ole vaihtoehtoa pissata vaippaan kun sitä ei laiteta ollenkaan. Lasta täytyy kannustaa kertomaan heti kun tuntuu siltä, että pissa tai kakka on tulossa. Kun potta on mukana ja vahinkoja ei pääse käymään (tai niitä tapahtuu hyvin harvoin) lapsi oppii kuivaksi nopeasti. Ja tietysti täytyy muistaa kehua kovasti onnistumisista. Potette on toiminut hyvin meidän perheessä ja olen kuullut siitä muiltakin hyvää palautetta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla hyvää palautetta muilta perheiltä. Palaan vielä tuohon ensimmäiseen lauseeseesi, elikkä tottakai matkapotta on tarkoitettu toimimaan samalla tavalla kuin kotipotta. Voihan sitäkin jo käyttää, vaikka täysin kuiva ei olisikaan. Et kai luullut, että sen avulla yritämme selättää pottapelkoa? Ei siihen takoitukseen se ei ole, vaan se korvaa kotipotan missä ikinä liikummekin.

   Poista
 17. Näin tuon potetten lapsimessuilla ja nyt harmittaa etten mennyt siihen lähemmin tutustumaan. Varsinkin tuo WC-pöntön sovitin kiinnostaa. Meillä alkaisi tämä pottailun harjoitteleminen ajankohtainen. Pitäisi hommata myös se potta. Sekä sovitin pönttöön. Meidän poika on nyt 1,5v ja toiveena olisi nyt kesäaikaan saada pottailu jo hyvään vauhtiin. Meidän esikoinen oppi myös kesällä päiväkuivaksi ollessaan 2v. Toki vahinko sattui varmaan vielä ainakin 3 vuotiaaksi. Tsemppiä teille pottailuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan kökkö! Hei tuolta nettisivuilta löydät jälleenmyyjät :)

   Poista
 18. Mä luin tän jo heti ku julkasit mut nyt vasta kommentoin.. Meillä oli IHAN sama tilanne melkeen vuoden. Niin turhauttavaa. Jaksoin taistella vuoden ja maanitella ja yrittää. Kunnes nyt tyhjästä on alkanut tulla 1-3 pissaa pottaan päivässä. Josko kesällä vaippojen pois ottamista miettisi. :P

  VastaaPoista
 19. Voitko kertoa lisää miksi lapselle kannattaa hankkia matkapotta/wc sovitin jo silloin kun harjotellaan pottaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vaikka lapsi tekee mielummin tarpeensa pönttöön kuin tavalliseen pottaan? :)

   Poista
 20. Meilläkin on pottailuharjoittelut meneillään. Pottaan kyllä osoitetaan kiinnostusta, mutta sinne ei vielä oikeastaan tehdä mitään.

  Onko teilläkin BB:n potta? Mä olen kokenut sen jotenkin vaikeaksi. Jäbän on tosi hankala päästä siihen itse istumaan, ja ehkä se on ollut meillä sellainen kynnyskysymys tossa pottailussa.

  VastaaPoista
 21. Meillä ei olla edes aloitettu pottailua 1,5-vuotiaan kanssa. Potta ei kiinnosta ja vähän itkettää, jos yrittää potalle laittaa. Ehkä sitä kerkeää myöhemminkin :) Ymmmärrän hyvin tuon halunne välttää kahden lapsen vaipparallin, sitä itse aikoinaan tehneenä oli kyllä aikamoista :D Tsemppiä kuivaksi harjoitteluun, toivottavasti kärsivällisyys ja harjoittelu tuottaa tulosta!

  VastaaPoista
 22. No voihan potta sentään! Onneks kohta on kesä, ja pienille pojille avautuu yksi vaaaaltava pisuaari. ;)

  VastaaPoista
 23. :D mä en oikeesti ehkä kestä...kyllä nyt meni potta jonkun tunteisiin! olet ihana <3

  VastaaPoista
 24. Sain tollaisen potan neuvolasta kun pojalta otettiin hemoglobiini ja se meni niin hienosti niin 'palkinnoksi' :D

  VastaaPoista