perjantai 8. heinäkuuta 2016

Festareille raskaana?

Musiikkia, aurinkoa ja alkoholijuomia. Festarikesän tunnusmerkit, vai mitä? Festarikesä on kuumimmillaan ja ajattelin nauttia siitä täysillä. Siitä lähtien kun olen ollut täysi-ikäinen, olen osallistunut kotikaupungissani järjestettäviin festareihin. Tänäkin kesänä hankin liput hyvissä ajoin, mutta kun sain käsiini kolmen päivän festariliput iski kuitenkin outo olo. Se ei ollut kuumeista jännitystä kauan odotettua päivää kohtaan, vaan ahdistusta. Onko se nyt sittenkään hyvä idea? Minähän odotan vauvaa. Mitä muut mahtavat ajatella? Voiko ylipäätänsä raskaana edes festaroida? Ja tuota ahdistusta lisäsi lähipiirinikin huoli onko kyseiset riennot nyt oikea paikka meille? 


Ajattelin jättää jahkailut, sillä taisin vain itse muovata päässäni asiasta liian monimutkaista sekä huomiota herättävää. Lähdin "tuskin kukaan edes huomaa" -ajatuksella, mutta olin kuitenkin väärässä. En tiedä johtuiko lähestyminen festarikansan promilleista vai mistä, mutta raskaana olevaa naista on selvästi helppo lähestyä. Pidän siitä, että raskausmasuani ihaillaan, mutta lupaa kysymättä sen koskettelu on ahdistavaa. Mielelläni juttelen ja kerron kuinka pitkällä raskaus on sekä sen onko hän tyttö vai poika, mutta koskea ei saa ilman lupaa! Ja tämä tietysti unohtuu humalaisilta ihmisiltä heti. Muutamaan otteeseen minulta myös kysyttiin "ai mitä sinä täällä teet?", mutta tuon kysymyksen kuuleminen oli arvattavissa.


Tungoksesta huolimatta festarikansa huomioi masuni ja päästivät ohitse mm. bajamaja- jonossa. Ja mikä parasta siellä oli muutama muukin odottava äiti. Heidän kanssaan tuli vaihdettua pitkiä hymyjä. Mahtoiko heille olla itsestäänselvyys lähteä fetaroimaan vai pohtivatko he kaiken maailman vaaratilanteita ennen festarialueelle astumista? Tuo on kuitenkin turhaa, sillä mitä tahansa voi sattua milloin vain missä vain. Älä anna raskauden estää kesästä nauttimista. Ja mitä olisi kesä ilman festareita? 

Kun päätin jaaritteluiden jälkeen lähteä, luotin siihen ajatukseen, että kyllä äidinvaisto ajaa meidät äkkiä kotiin turvaan jos emme tunne vauvan kanssa oloa hyväksi. Festaroimista Lohjan Rantajameilla on takana nyt 2 päivää ja fiilis on huippu! Ihanaa, että uskaltauduin lähtemään. Yksi päivä vielä ja toivottavasti en kuule yhtäkään "mitä sinä täällä teet?" kysymystä. Olen siellä kuuntelemassa hyvää musiikkia sekä viettämässä kesää rakkaiden ystävien kanssa. Raskaanakin pitää nauttia elämästä, eikä missään nimessä linnoittautua kotiin. 

Aluksi tanssiminen tuntui hassulta pyöreän masun kanssa, mutta parin biisin jälkeen pääsin fiilikseen. Jalat toki väsyivät, mutta onneksi nämä festarit järjestetään kotikaupungissani. Telttaan en nimittäin tässä tilassa menisi. Kunhan on varovainen humalassa harhailevien ihmisten keskellä eikä eksy tupakansavuun sekä pysyy vesilinjalla minusta raskaanakin voi hyvin lähteä festareille. Jos oma kunto sallii niin kaikki odottavat äiditkin vain festaroimaan! Vai mitä olette mieltä?   
Uskaltaisitko sinä lähteä raskaana festareille? 

18 kommenttia:

 1. Itse lähdin nyt viikonlopuksi myös festareille ja jo päivän jälkeen kokemus osoittautu huonoksi. Vaikka vatsa on selkeä, ei sillä tunnu olevan mitään merkitystä. Yleisö tuuppaa niin tiiviiksi, että maha lepää edessä olevan selkään, kielloista liittyen lavan edessä tupakointiin ei välitetä (ja lähde siitä tiiviistä tungoksesta sitten pois tunkemaan...) eikä ketään kiinnostanut päästää vessajonossa ohi. Järjestäjiltä moka sen suhteen miten vähän vessoja ja istumapaikkoja on.
  En jaksa uskoa, että tänään on parempi päivä mutta pakko mennä kun on kahden päivän ranneke...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi että! Hei toivon sulle kivoja festareita kuitenkin :) tsemppiä! Ehkä tänään on parempi päivä? Tuollakin oli hirveät vessajonot, mutta sellaista se on aina ollut.

   Poista
 2. Hmm hankala tälleen -ei raskaanam eikä ainuttakaan raskautta läpikäyneenä sanoa että en varmaan uskaltaisi! :-D Musta tulis varmaa yliampuvan huolehtivainen... :'D siinä olisi varmasti opettelemista vähän löysätä otetta! Ja tottahan tuo on että oma olo ajaa kyllä kotiin jos tuntuu ettei kaikki nyt oo hyvin. Ja siis en pahalla katso tai tuomitse jos raskaana festaroidaan, kuhan just ei juo sitä alkoholia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pyysin limunkin aina pullossa enkä tuopissa. Jotenkin tulee sellainen olo vaan, että tuoppi ei nyt sovi käteen vaikka kuinka sisältäisi limua :) Tänään meen vielä viettää kolmatta iltaa kavereiden kanssa. Ja kiva kuulla juuri teidän ei raaskana olleiden mielipiteitä :)

   Poista
 3. Näytit upealta ja mua itkettää kun haluaisin just tuon värisen tukan, mutta olen allerginen hiusväreille :( Mä halusin raskausaikana käydä parilla keikalla kuten Jujun, mutta ne järjestettiin isossa yökerhossa. Mua kammotti se että jos joku humalassa tönäsee mua vatsaan ja ahdisti tupakansavu. Olin tosi varovainen ja päätin pysyä kotona! Jos vielä tulen raskaaksi niin aion elää vähän normaalimpaa elämää ja liikkua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ne on noi ihanat piiiitkät pidennykset. En oo värjännyt nyt raskausaikana pahemmin, mutta sävyttävää vaahtoa laitoin. Voi kun olis rahaa laittaa sinetit, olis ihana olla tosi pitkässä tukassa. Vähän harmittaa kun menin omat leikkaamaan, mutta olivat kyllä huonossa kunnossa.

   Joo mä en aio jäädä kotiin "mököttämään", koska ihan hyvin voi elää normaalisti kunhan kuuntelee rehellisesti itseään:)

   Poista
 4. Oot mahtava mimmi! :) Itse kun olin raskaana niin olin kaksi päivää festareilla ja mun kokemuksen mukaan tosi positiivista! Päästiin autolla lähes portille, pysyteltiin vähän sivummalla katsomassa keikkoja niin ei tarvinnut pelätä tönimistä tai tupakansauhua. Porukka oli tosi huomaavaista ja väistelivät hyvin. Mua jännitti ensin mennä raskaana festareille, mut ihan turhaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muakin jännitti, kuten tekstistä varmasti luitkin, mutta hyvin on sujunut. Tänään vielä kolmas päivä ja ensi viikko sitten palaudutaan lomaillen ;)

   Poista
 5. Ei oo tullu ees mieleen et tätäkään asiaa pitäisi erityisesti harkita jos kunto menemisen sallii. On kyllä aivan käsittämätöntä, että joillain on otsaa paheksua raskaana olevan menemisiä! Ihan sama jos olet lapsen kanssa kaupassa ja ostat olutta tai siideriä. Katseet on kuin olisit ostamassa huumeita ja konetuliaseita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joillekkin ei vaan mee ymmärrykseen, että juhlia voi ilman alkoholiakin :) olihan sielä kuskeja ja muuten vaan muitakin nollalinjalla jammailevia.

   Poista
 6. Kävin pari viikkoo ennen synnytystä keikalla ja liput sinne ostettiin jo ennen kun tiesin raskaudesta. olihan vauva aika aktiivinen keikalla ja jalat väsy, mutta oon tyytyväinen, että lähdin vaikka laskettu aika olikin lähellä. Jos kunto on hyvä niin voi ihan hyvin keikkailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä kolmen päivän seisominen ja tanssiminen tuntuu jaloissa, paljonkin. Hauskaa oli ! :)

   Poista
 7. En ymmärrä miksi raskaana pitäisi linnottautua kotiin? Toki jos oma olo on huono, ei varmasti huvita minnekään lähteä, mutta itse voin tosi hyvin koko raskauden. Esikoista odottaessa olin vielä pari viikkoa ennen laskettua aikaa kavereiden kanssa baarissa. Tottakai mahaa täytyy varoa, mutta ei kai sitä kaikkein ahtaimpiin paikkoihi, pahimpiin tungoksiin tai festareilla lavan eteen ole pakko tunkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin itseasiassa ihan eturivissä, mutta sivummalla ja siinä oli lähettyvillä muutama järkkäri ja kaverit tosi hyvin tsekkaili jammailujen yhteydessä, että mulla on kaikki ok. Nimenomaan raskaus ei oo mikään sairaus, joten kotiin jääminen on ihan höpönlöpöä! Kun oma vointi sallii niin senkus nauttii elämästä :)

   Poista
 8. Hieno asenne :)
  Itsekin olin viime vuonna Rantajameissa raskaana ja sen lisäksi olin toisillakin festareilla kesän aikana.
  Go Girl Go

  VastaaPoista
 9. Ei miula ole käynyt edes mielessä, että olisi jotenkin outoa :D En itse kyllä ollut kuin yksittäisillä keikolla, mutta ei siihen mitään erityistä syytä ollut. Olin kyllä muuten paljonkin baarissa raskaana, kun ensimmäistä odotti ja vielä ehti hengaileen kavereiden seurana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mäkin olin menossa ihan sillä fiiliksellä, että miksipä ei? Mutta sitten läheisimmät ihmiset oli sillai "ai sä meet vai?", "kannattaakohan nyt mennä ton masun kanssa?" yms ja aloin pohtia tätä. Ja pakko oli blogata tästä, koska sain tosiaan niitä "ai mitä sä täällä?" Ja "yks on tääl masu pystyssä" virnuiluita :)

   Poista