maanantai 11. heinäkuuta 2016

Lapsiperheen kaaoksen kesyttäminen vartissa.. Onnistuu!

Blogit ovat täynnä toinen toistaan kauniimpia sisutuskuvia. Ihailen niitä itsekin päivittäin. Heikkouteni ovat kauniit lastenhuoneet ja kodikkaat olohuoneet. Mutta miten koti pysyy siistinä lapsiperheessä? Minä en nimittäin suostu siihen, että kotimme on jatkuva sotkun pesäke, mutta en myöskään halua tuhlata perhevapaitani pelkkään siivoamiseen. 


Olen huomannut, että siivoamalla kaksi tehovarttia päivässä välttää suuren kaaoksen. Toinen vartti tapahtuu yleensä juuri ennen päiväunia. Silloin aamupäivän hulinat siivotaan pois. Toinen vartti sijoittuu puolestaan yleensä alkuiltaan. Hetkeä ennen kuin on aika rauhoittua iltapuuhin on hyvä puhti päällä.  Molempien tehovarttien jälkeen nimittäin odottaa lepo. Vartissa ehtii yllättävän paljon, suosittelen! 

Siivouspäivääkin olemme kokeilleet, mutta se ei ollut meidän perheen juttu. Sitä tuli vain jätettyä kaikki tekemättä ja kun perjantai koitti jäätävän suuren kaaoksen siivoaminen tuntui ylitsepääsemättömältä. Sitä alkoi jo keskiviikkona toivoa, ettei kukaan vaan tule oven taakse. No toki edelleen ovikello soi juuri silloin, kuin tehovartit ovat edessä. Mutta jokainen meillä kyläilevä tietää millainen tuo pieni pyörremyrsky on.




Epäpuhtaus esim likaiset astiat, viemättömät roskat ja ruoantähteet lattioilla ovat kuitenkin aivan eri asia, kuin juurikin tämä lelujen ja leikkien kaaos. Siksi meillä valtaa lelujen sekä leikkien kaaos, koska siivoan tosiaan päivittäin niitä oikeita sotkuja jotta meidän on mukava viettää aikaa kotona. Ja mitäs muutakaan taapero sillä aikaa tekisi kuin pistäisi lystiksi? Meillä tiskikone pyörii päivittäin, pyykkikone laulaa ja roskatkin viedään päivittäin. Ja kun pyyhkii pöydät ja kerää astiat heti syötyä, ei tiskivuorikaan kasva kattoon saakka. Ja toki itsellänikin on niitä päivä, kun ei vaan jaksa. Niinä hetkinä pyrin muistuttamaan miltä se tekemättömyys kirjaimellisesti seuraavana päivänä näyttää. 

Ja kyllähän sen niin menee, että siivous on enemmän minun harteillani, koska olen vanhemmista se joka viettää enemmän aikaa kotona. Ei siinä mitään, mä nimittäin pidän siivousta ihan mukavana arkipuuhana. Se on suuri osa kotiäitiyttä. Täytyy olla kiitollinen, että on mahdollisuus edelleen olla kotona. Lelujen ja leikkien kaaos tuntuu jo kahden vuoden jälkeen ihan kodikkaalle. Tämmöistä se on pikkulapsen kanssa. Pian heitä on kaksi kammottavaksi....


Miten teillä onnistuu kodinhoitaminen pienten lasten kanssa? Siivousta päivittäin vai toimiiko teillä siivouspäivä? Tuleeko keräiltyä leluja pitkin päivää, vai saako leikit valloittaa ylipäätänsä olohuonetta? 


6 kommenttia:

 1. Mä jaoin huoneet ja päivät, että joka päivä siivoan jonkun huoneen kunnolla. Maamantai-keittiö, tiistai - vessa + eteinen, keskiviikko - olkkari, torstai - makkari, perjantai - keittiö + vessa. Ruokapöydän ympäri toki pitää imuroida yleensä useammin joka päivä ja tiskikone ja pyykkikone pyöritetään vähintään kerran päivässä.... mutta kuitenkin että viikkosiivous huone kerrallaan ja ylläpitosiivous - lelut vaatteet ym paikoilleen joka ilta, tää ylläpitosiivous on kyllä meillä se mihin pitää enempi keskittyä, illalla on niin helppo vaan jämähtää sohvan nurkkaan murun kainaloon.

  VastaaPoista
 2. Meillä toimii siivouspäivä hyvin, koska se on ainut kerta viikossa, kun saan muutkin osallistuun, koska niin on sovittu. Isimies imuroi ja mä järjestän tavarat, pyyhin tasot ja peilit yms ja järjestelen tavaroita. Vauva 5kk nyt ei vielä osallistu, mutta 2v jo innoissaan kiikuttaa roskapussin ulos isin avustuksella, koska se on hänen tehtävänsä. Mutta tosin meillä ei o ihan megakaaosta ikinä, koska mä ihan tykkään siivoo ja ja siivoon vähän koko ajan. Jokaisen ruokailun jälkeen laitan heti tiskit ja imuroin murut keittiöstä (ja välillä vähän eteisestäkin) rikkaimurilla. Ja ennen päiväunia ja oikeeta nukkumista kerätään lelut. Ja lisäks vähän koko ajan ohi mennen järkkään jotain. Kuulostaa ehkä siltä, että mulla on joku pakkomielle, mutta oikeesti nää ei nyt niin paljoo edes vie aikaa vähän kerrallaan tehtynä ja aina on semisiistiä. Sit pari kertaa vuodessa tehdään suursiivous.

  VastaaPoista
 3. Meillä siivotaan kun minä siihen pystyn. Tällä hetkellä kun mies on töissä ja töiden jälkeen jatkaa autotallin rakentamista, on tämä arjen peruspyörittäminen lähestulkoon ainoastaan minun vastuulla. Mutta mielestäni meilläkin on perussiistiä, leikit kun tuovat oman lisänsä. Tiskari ja pyykkäri voivat pyöriä parikin kertaa päivässä. Tiskit laitetaan AINA suoraan koneeseen, ellei se juuri ole käynnissä. Tekee jo paljon kun tiskit ovat piilossa.

  Välillä on niitä päiviä, että kuivat vaatteet odottavat tuntikausia viikkaamista. Se voi tapahtua lasten mentyä yöunille, jolloin pojan vaatteet jäävät odottamaan seuraavaa päivää ennen kaappiin pääsyä.

  VastaaPoista
 4. Meillä siivouspäivä on käytössä kolme kertaa viikossa. Niinä päivinä imuroidaan, pestään lattiat ja vessat. Niinsanottuina välipäivinä ei juurikaan siivoilla. Tietenkin korjataan tavarat jos on ympäri asuntoa. Mutta siivouspäiviin on helpompi asennoitua.

  VastaaPoista
 5. Meillä on tehovartti jokaisen ruokailun jälkeen, plus siivouspäiviä aina kun siltä tuntuu :)

  VastaaPoista
 6. Meillä siivotaan joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Leikkiä saa vapaasti, mutta yritän pitää kiinni siitä että leikitän yhtä leikkiä kerrallaan. Eli vanhat siivotaan pois, jos haluaa aloittaa uuden leikin. Tällä tavoin ei oo sitten kaikki legot, junaradat, pallot, eläimet ja palapelit sekaisin.

  Imuroin lähes joka päivä ja tiskitkin pyritään laittamaan heti ruokailun jälkeen. Leluista sotkuinen koti on kyllä eri asia kuin likaisen sotkuinen koti.

  VastaaPoista