keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Liian suuri raskausvatsani

Tiedän sen itsekin, ettei ulkopuoliselle  jää epäselväksi odotanko vauvaa vai en. Minun ei siis tarvitse erikseen kieltäytyä ravintolassa viinilistasta eikä kukaan ihmettele miksi silittelen vatsaani jatkuvasti. Raskaus on nyt edennyt viikolla 23 ja raskausvatsani näyttää monen silmissä kuulemma siltä kuin olisin viimeisilläni. Minä kuulemma räjähdän ihan pian, vaikka matkaa on jäljellä 16-viikkoa. Olen kuulemma kasvattanut siitä jo aikamoisen…

Onko olemassa sitten joku tietty koko minkä kokoinen raskausvatsan pitäisi olla? Olemmehan me odottajatkin niin erilaisia keskenämme. Tuntuu, että oli vatsa iso tai pieni niin se ei ole koskaan sopiva. Tähän mennessä vatsan kokoa on kommentoitu mm. näin:

"Ei minun vastani ollut tuollainen edes viimeisilläni"
"Missä vaiheessa kesää synnytät?"
"Montako tuolla oikein on?"
"No kasvaako kaksoset?"
"Kolmoset?"
"Herranjumala miten suuri jo nyt"
"A-P-U-A"Minusta tuo kyseleminen ja kauhistelu on niin noloa. Siis ei itselleni, mutta kysyjälle. Voitte varmaan kuvitella heidän lautasen suuret silmät, kun kerron olevani puolessa välissä ja ajattelin synnyttää marraskuussa. Että minä haudon tätä masua vielä läpi syksynkin ja ylpeydellä haudonkin.
Oli raskausvatsa sitten pieni tai suuri se hämmentää. Pienuus yleensä huolettaa ja suuruus puolestaan kauhistuttaa. Minä olen ihan heikkona kaikkien masuihin, oli ne pikkuruisia tai suuren suuria. Jokaisen vatsakumpu on omalaisensa, ei ole yhtä oikeaa muotoa ja mittaa. Mutta miksi se on ihan okei kommentoida toisten raskausvatsoja? Tuntuu, että raskauden myötä naisen kehosta tulee yhtäkkiä vapaata riistaa jota kommentoida miten lystää.

Esikoistani odottaessa sf mittani huiteli reippaasti yläkäyrillä ja synnytin 4560 grammaa painavan pienokaisen. Olin siis valmistautunut siihen ettei raskausvatsani ole tälläkään kierroksella "pieni ja sievä, joka ei ole ollenkaan tiellä", mutta muiden ihmisten tökeröt kommentit voisin jättää kuulematta. Vai otetaanko me raskaana olevat naiset kaikki vaan niin vakavasti? Herkillä kun olemme.

Ja kyllä minäkin näitä kuvia katsellessani tokaisin "että ohoh, onpas se taas kasvanut", mutta tuollaiset lausahdukset lokeroidaan aivan toisiin lokeroihin, kuin esim. esikoistani odottaessa kuulemat "tuo ei voi olla enää normaalia” sekä ”ihan sairasta miten suuri" -kommentit.  Kyllä sen ilmeestä näkee onko se ihastusta vai kauhistelua.  Voi kun ihmiset muistaisi miten hauraita raskaana olevat naiset ovat. Sitä alkaa heti miettimään tekeekö itse jotain väärin, kun kerran olen kasvattanut itselleni liian suuren vatsan? Ei tulisi mielenkään kysyä pieni vatsaiselta odottajalta, että "oletkohan sä nyt varmasti raskaana?" tai päinvastoin isommalle masulle huudella "kuinka epänormaali se on". 

Minkälaisia kommentteja sinun raskausvatsasi sai? 

Ihana raidallinen maximekko on saatu blogiyhteistyönä www.houseofbrandon.com.Tuolta löytyy kaikkea ihanaa myös meille raskaana oleville.

27 kommenttia:

 1. Kaunishan sun vatsasi on! Ja ihan niinkun kaikki ollaan erimallisia vartaloiltamme, niin pakkohan mahojenkin on olla erilaisia. :)

  VastaaPoista
 2. Ihmiset ovat kyllä välillä ajattelemattomia..

  Esikoista odottaessani sain kuulla nuo "missä siun maha oikein on??" ja "kyttyrässäkö se kasvaa" -kyselyt. Nyt toisella kierroksella vatsa on vähän suurempi ja voi luoja päivittelyn määrää taas.

  Ja voi että, sitten kun vauva syntyy, vuorossa ovat naapurin setien "mites maito riittää" -utelut ja tätien "hyvinhän sie olet saanut kiloja pois" -kommentit. Huoh. :D

  Tsemppiä kommentteihin ja raskauteen!#

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus ja ihana asenne sulla! Mulla on neljäs raskaus menossa, juuri eka kolmannes selätetty. Maha on kasvanut sen verran että normi farkut tuntuu liian epämukavilta käyttää :) nykyään vallitsee niin jotenkin semmonen typerä ilmiö että mahan pitäisi olla pieni ja siro, lähes huomaamaton ja varsinkin tuo on totta että tuntuu että on kaikkien oikeus kommentoida raskaana olevan naisen vatsaa ja mehän todellakin olemme muutenkin herkillä! Edellisessä raskaudessa sain useita kommentteja suuresta vatsastani (joka taisi olla aika normaali oikeasti). Ei ne kommentit vain tunnu kivoilta että mitäääh sitten vasta laskettu aika, näytät jo nyt aika tukalalta... En ymmärrä eivätkö ihmiset oikeesti yhtään ajattele. Nyt onkin sitten tavallaan vähän itsellä paineita siitä etten kuukauden päästä näyttäisi siltä kuin olisin viimeisilläni raskaana, jotenkin ne ikävät kommentit ovat vaikuttaneet. Mutta tyhmäksi en ajatellut alkaa, syön todellakin silloin kun on nälkä ja Tottakai vauvan hyvinvointi masussa on tärkeintä. Kahdessa ensimmäisessä raskaudessa mulla oli pieni maha ja sitäkin ihmeteltiin ja lopussa ihan kontrolloitiinkin, itselle ainakin ne kommentit oli helpompi ottaa vastaan ja ne olikin enemmän sellaista ihailua kuin arvostelua.

  VastaaPoista
 4. just ihana maha ja kaunis odottaja! :)

  VastaaPoista
 5. Tää on kyllä aihe mitä itekkin oon paljon miettinyt, mikä siitä toisten arvostelemisesta tekee niin jännää? Ja varsinkin raskaana olevia on niin helppo arvostella, mahan liian suuresta tai pienestä koosta. Eihän sitä sitäpaitsi kukaan sille raskausmahan koolle mitään voi, pääasia että sisältö on terve<3 ite oon aika pitkä ni maha pysyi aika pienenä, vaikka sieltä 4kg:n poika tulikin.. Silti mua ärsytti kavereiden kertomat kokemukset siitä kuinka maha on muka liian iso jonkun mielestä..
  Nauti pallomahasta, se on raskauden parhaita puolia:)
  Ps. Kiva blogi sulla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva, että viihdyt blogissani. Juu en ymmärrä, kun oli pieni tai suuri niin jotain "ilkeää" pitää kommentoida. Uskon kyllä vahvasti myös siihen, että kommentoijat ei välttämättä tarkoita pahalla, mutta raskaana ottaa kaiken niin herkästi :)

   Poista
 6. Käsitys siitä että olet itse myös kommentoinut kuinka rakastat "valtavaa" vatsaasi niin on kumma että kuitenkin sitten loukkaannut siitä jos ihmiset sitä isoksi sanoo kun näytät sen itsekin tiedostavan.. se että olet ylpeä siitä niin miksi välität toisten kommenteista? Periaatteesta? On myös outoa että nykyään koko ajan siitä puhutaan kuinka kärkkäästi ihmiset mielipiteitään sanoo raskaana olevista. Kun totuus on se että olet varmasti sinäkin arvostellut esim ihmisten tyyliä tai tekemisiä? Minusta ei ole loukkaus kysyä että synnytätkö kohta ? Tai en itse sitä loukkauksena ottanut. Miksi tätä asiaa pitää koko ajan nostaa pinnalle ja suureksi ihmekseni en odottanut sinulta tälläistä tekstiä kun olen ainakin ollut siinä uskossa että olet ylpeä vatsastasi ja puhut itsekin sen koosta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään raskausvartalostani kyllä, siinä oot oikeassa. Ja minusta isoksi kommentointi on eriasia kuin räväyttää päin naamaa sen olevan epänormaalin suuri tai järkyttävä. Lähinnä hain tällä jutulla sitä, että eitän sitä tuolla kadulla ei raskaana olevalle läväytetä päin näköä, että ootpas sä suuri yms. Pienessä päässään saa miettiä mitä vaan, mutta mölyt voi pitää masussa. Toivottavasti nyt ymmärsit mitä tällä tekstilllni hain :) ?

   Poista
 7. Suloinen masu ja kauniita kuvia kauniista äidistä ❤️

  VastaaPoista
 8. Aika iso raskausvatsa sulla on! Huh. Jos la vasta marraskuussa. Kaunis odottaja olet!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikalailla esikoisesta oli näillä viikoilla saman kokoinen, ei ihan :) kiitos!

   Poista
 9. Upeita kuvia ja tuo masusi on aivan ihana!!:)<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Meri! Mun kaveri on taitava kuvaamaan ;)

   Poista
 10. Tosi hyvä teksti! Esikoinen oli melkeen 4.5kg ja nyt tästä toisesta on annettu painoarvio samaa luokkaa jota kaikki kauhistelee. En minä itse voi sille mitään että mun lapset tulee olemaan tuota kokoa. Ja vatsan koon kauhistelua on myös ,niin oon ruukannu sanoa että mulle tämä on aivan sopiva. Olkaamme jokainen onnellisia omasta kasvavasta raskausmahasta <3

  VastaaPoista
 11. Mä olen saanut kuulla aivan samanlaista taivastelua vatsani koosta eikä se aina hyvältä tunnu. Vaikka itse pitää omaa vauvamasua kauniina ja normaalin kokoisena ei kaikki sitä näköjään niin näe. Itselle ei tulisi mieleenkään arvostella toisen kroppaa missään tilanteessa.

  Sä olet kyllä valtavan kaunis ja masusi aivan ihana! Voi kun näyttäisi itsekin noin itsevarmalta ja hehkeältä:)

  VastaaPoista
 12. Mulla samoihin aikoihin laskettu aika ja on myös viime raskauteen verraten melko iso maha jo nyt, ei kuitenkaan ihan noin kuin sulla :) Olen paljon itse miettinyt miten nyt tällä kertaa jo olen pullahtanut kun viimeksi oli pieni sievä vatsa melko pitkälle. Kai se vaan niin on että jokainen raskaus on erilainen vatsoineen kaikkineen.
  Olet upean näköinen, ja kuten totesit myös ei sille vatsalle tässä vaiheessa voi mitään, se on mikä on ja pääasiahan on että sisältö voi hyvin, ja onneksi tämä on vaan väliaikaista :D

  VastaaPoista