tiistai 26. heinäkuuta 2016

YLIPAINOINEN ODOTTAJA

Katselin uimarannalla taapertavaa taaperoamme ja tokaisin ääneen "ihana pieni pyöreä pallero" johon ystäväni tokaisi "ihan kuin sinä, pieni ja pyöreä". Ja sitten alkoi hillitön nauru. Aivan, ihan niin kuin minä. Pieni ja pyöreä. Ja askel raskausmasun kanssa on kuin pingviinin. Vaapun puolelta toiselle ja kuljen napa edellä.

Sain tuosta keskustelusta inspiraation kirjoittaa ylipainoisena odottamisesta. Ajattelin, että tämä aihe voisi kiinnostaa muita liikakiloja kantavia odottavia naisia? Kohdallani ei onneksi puhuta vaikeasta tai sairaanloisesta lihavuudesta, mutta merkittävästä joka tapauksessa. Ylimääräistä on useampi kymmen kiloa lyhyessä 160cm rungossani. En mene sen kummoisemmin asiaa syvemmälle, mutta ei ole mikään salaisuus, että kampailen painonousua vastaan. Olin raskaana tai en.

Tiedostin heti alkuun, että raskaus ei välttämättä suju ilman ongelmia. Ja ensimmäinen ongelma onkin tullut jo vastaan. Nimittäin raskausdiabetes. Se puhkesi rv 18. Raskausdiabetekseen voi tietysti sairastua kuka tahansa, myös näin ylipainoisena tiedostin olevani riskiryhmässä. Ja olihan minulla gestaatiodiabetes ensimmäisessä raskaudessanikin. Suunnittelin, että tiputan painoa ennen vauva numero kakkosta, jotta poistun riskiryhmästä. Kävi päin vastoin. Olin ensimmäisessä neuvolapunnituksessa kuusi kiloa painavampi, kuin ensimmäisessä raskaudessani. Silti onnellinen, että olin tullut raskaaksi heti halutessamme. 


Olen tällä hetkellä raskausviikolla 25. Alkuraskauden jatkuva oksentelu karisti kiloja. Tällä hetkellä puntari näyttää pienempää lukua kuin ensimmäisellä neuvolakäynnillä. En siis ole onneksi kerännyt vielä yhtään raskauskiloa. Olen tästä erittäin iloinen! En missään nimessä aio laihduttaa läpi raskauden, mutta tavoitteena olisi mahdollisimman pieni painonnousu. Ihan max.10 kiloa, jos sitäkään. Onnistuin siinä esikoisemmekin kohdalla. Ja tällä kierroksella raskausdiabetes todettiin onneksemme jo pienemmillä viikoilla. 
Kohonneet riskit eivät onneksi tarkoita sitä, että ne toteutuisivat jokaisen ylipainoisen odottajan kohdalla. Otan kuitenkin kaikki suositukset, tutkimukset ja taulukot vakavasti. Pyrin noudattamaan terveellistä ruokavaliota, koska äidin ruokavaliolla on merkitys vauvan kasvuun. Raskausajan ruokavalio on jatkuvasti mielessä. Haluan pysyä hyvä vointisena ja saattaa maailmaan terveen vauvan. 

Raskausdiabeteksestä huolimatta raskauteni on sujunut toistaiseksi ongelmitta. Selkäkivut eivät vielä vaivaa. Nyt opiskelen ravintosuosituksia, iloitsen kannustavista terveydenhoitajista ja mittailen kotona sokereita. 


Muita ylipainoisia odottajia? Onko ylimääräisiä kiloja muutamasta kymmeneen vai oletko merkittävästi/vaikeasti ylipainoinen? Muistathan, että voit kommentoida blogiani anonyymisti. Joten rohkeasti vain kertomaan omasta odotuksestasi ylipainoisena.13 kommenttia:

 1. Muistelin, että sinulla oli jossain kohti kova draivi päällä painon pudotuksessa? Tuottiko se haluttua tulosta? Mielestäni näytät tällä hetkellä hyvältä, etkä lainkaan ylipainoiselta. Tsemppiä kilojen kanssa kamppailuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Oli juu. Vuosi sitten meni jäihin. Ei ollut oikea elämäntilanne. Ei vaan onnistunut yrityksistä huolimatta. Toki opin paljon ja edelleen osaa oppiimani noudatan. Kiitos! :)

   Poista
 2. Näytät Tiitu just hyvältä <3
  Mulle ei tullut radia tai muutakaan raskaudessa, mutta ylipainon paremmalle puolelle mun paino nousi, ja näitä kiloja ei todellakaan ole helppo karistaa pois.
  Koitan ajatella positiivisesti että oon silti terve enkä sairaalloisen ylipainoinen, onneksi kyse siis muutamasta kilosta.
  Tsemppiä kilojen kans!

  VastaaPoista
 3. Minullakin lähtötilanteessa oli n. 15 kg ylimääräistä. :/ Rv 33+1 ja raskaus on tähän mennessä tuonut reilun kymmenen kiloa lisää. "Oletpa ihana pallero" oli viimeisin kommentti sunnuntaita. Ei välttämättä naurata minua nuo tuollaiset... :/ Toki pääasia, että vauva olisi terve, mutta toki oma painokin mieltä välillä painaa ja ahdistaa. Ja itseni tuntien kilot tuskin jäävät synnärille tai lähtevät itsestään imettäessä. Joudun taatusti taistelemaan. Radi-diagnoosi tuli. Muut arvot hyviä (kotimittauksissakin), paastoarvoissa vielä joinakin aamuna heittoa... lomareissu vähän sekoitti ruokailuja, mutta koitan nyt tsempata tosissaan ja testailen, miten saisin nuo aamuarvot kohdilleen. Jospa radi kumminkin auttaisi viimeisten viikkojen painonhallinnassa... Mutta sinä näytät kyllä tosi hyvältä! :)

  VastaaPoista
 4. Olet kaunis odottaja! Niin kaunis masu! <3

  Itselläni on neljä raskautta takana. Kolmessa ekassa oli lähtöpaino lievän ylipainon puolella ja kolmannessa raskaudessa todettiin myös diabetes.
  Päätin kun viimeistä vauvaa alan odottamaan on pakko tiputtaa kiloja.. sainkin kilot pois! Kun neljättä aloin odottamaan alkupaino oli 65 kg ja viimeisessä neuvolassa ennen synnytystä 72kg. Mikä parasta diabetesta ei ollut viimeisessä raskaudessa ja koko viimeisen raskauden ajan olo oli tosi kevyt ison masun kanssa!<3

  Nyt nuorin on jo 1v ja taas tiputan näitä pirun kiloja.. imetyksen aikana jäi herkuttelu päälle ja kg pitäisi saada 5kg pois! On tämä naisen elämä rankkaa.. mutta kun se suklaa on vaan niin hyvää!

  T. Sanna 28 v
  Neljän lapsen äiti

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa niin tutulta. Mulla on lievä ylipaino. Noin 15-20kg liikaa. Mulla todettiin myös radi rv16. Ja rv20 alotettiil tabl lääkitys. Nyt on menossa rv 39+2 ja viel on lähtöpainoon -7kg. Jtn taidan jäädä tavotteeseen että paino ei ylity lähtöpainosta. Tosin laihduin 14kg ensimmäisen 2kk aikana(pahoinvoinnin sekä imetyksen lopettamisen jälkeen). Eli mitä paino on alimmillaan ollut niin 7kg on tullut raskauden aikana ;)

  VastaaPoista
 6. Olet todella kaunis ja upea nainen! Hyvä, että noudatat terveellistä ruokavaliota, mutta älä ota painosta liikaa stressiä. Kyllä ne kilot siitä taas tippuu. Sinä olet Äiti, ole ylpeä siitä <3

  VastaaPoista
 7. Täällä yksi kolmatta odottava painoindeksillä 43. Eli siis erittäin ylipainoinen, ylimääräistä on kai noin 50kg. Mulla on aineenvaihduntasairaus jonka takia painoa on todella vaikea saada pois, mutta olen kuitenkin nyt ennen tätä kolmatta raskautta pudottanut yli 10kg. Kaikissa raskauksissa olen ollut älyttömän terve, ei diabetestä eikä muitakaan ongelmia. Synnytykset olleet ns helppoja nekin. Vauvat olleet 3800-4300 painoista. Olen iso nainen myös pituudeltani, yli 180cm ja harteikas. Ei ylipaino aina tarkoita vaikeuksia raskauksissa tai raskaaksi tulemisessa. Kaikki kolme ovat lähteneet alulle ensimmäisestä yrityskierrosta. Raskauskiloja olen toki välttänyt ja siinä tarkan ruokavalion voimalla onnistunut, niitä on tullut molemmissa raskauksissa vain 3-5.

  VastaaPoista
 8. oot kyllä niin kaunis odottaja, ja ihana tuo mekko! Viimeinen kuva on i.h.a.n.a! :)

  VastaaPoista
 9. Moikka. Mulla oli ylipainoa lähes 20kg raskaaksi tullessani. Raskaus sujui ilman mitään ongelmia ja radiakaan ei tullut. Jouduin kyllä käymään painon vuoksi kaksi kertaa testeissä.
  Alkukuukausina painoni tippui noin 3kg ihan itsellään ja loppupainokin synnärillä oli vain 3kg enemmän kuin raskaaksi tullessani. En kuitenkaan yrittänyt laihduttaa, vaan tykkäsin napostella hedelmiä raskausajan.

  Älä stressaa painon kanssa. Olet upean näköinen, etkä näytä yhtään ylipainoiselta.

  VastaaPoista
 10. Kaunis odottaja! Ihana mekko, mistä Olet hankkinut?

  VastaaPoista