keskiviikko 3. elokuuta 2016

HYVÄ KOTI SIKIÖLLE?

Ensimmäisellä neuvolakäynnillä sain käsiini sen samaisen pitkän listan, jonka esikoistani odottaessanikin sain. Listan, jossa luokitellaan kaikki ne elintarvikkeet mitä odottavan äidin tulisi vältellä, käyttää kohtuudella tai jättää kokonaan pois. Ekalla kerralla lista säikäytti, mutta tällä kertaa suhtauduin siihen hieman kevyemmin. En siis säikähtänyt ensikertalaisen tapaan kieltoja, enkä pelästynyt että olen jo saattanut sikiön vaaraan. Neuvolantäti alkoi käydä listaa lävitse. Raa'an lihan kohdalla aloin voida todella huonosti ja pyysin, että jos saisin tutustua siihen vasta kotona. 

Pahoinvoinnin poistuttua tein kovan työn, että aloin edes syömään jotain muutakin kuin mustikkakeittoa ja hapankorppuja. Tällä hetkellä ruoka maistuu. Mitään suuria näläntunteita tai raskaushimoja ei oikeastaan ole ja annoskokoni ovat jopa pienempiä kuin ilman raskautta. Se mitä tulee elintarvikkeiden suosituksiin, niin lipsuttu on. Yhdessä vaiheessa minulla oli kova salmiakki/lakuhimo. Sitten muistin miten taivaalliselle energiajuoma maistuu ja yhtäkkiä kahvikupissani olikin enemmän kahvia, kuin maitoa. Myönnän, että kofeiinin käyttämisen rajat ja salmiakin sekä lakritsin syönnin rajat ovat siis ylittyneet. Uskon, että näissä suosituksissa on todellakin perää, joten lopetin. Kaikki ne elintarvikkeet, joissa kytee listeriabakteerin vaara ovat jääneet kaupanhyllyille. Raakaa kalaa, katkarapuja ja mätiä syödään sitten seuraavan kerran jouluna, onneksi laskettuaika osui marraskuulle. Joulupöydästä selviäminen olisi ollut aivan mahdoton tehtävä!Toki on päiviä jolloin tuntuu, että käsiini eksyy kaikkea "ei suositella raskaana oleville". En missään nimessä käytä alkoholia, en polta tupakkaa, syön raskausajan vitamiineja, olen tarkka lääkkeiden käytön kanssa ja käyn säännöllisesti neuvolassa. Koen siis olevani hyvä koti sikiölle. Näkyvää sokeria vielä ruokavaliostani löytyy, mutta paljon ollaan jo saatu pois raskausdiabetekseni vuoksi. Yhtään jätskipalloa tähän odottajaan ei enää tänä kesänä eksy ja nautin kylmän colan vain saunajuomana sunnuntaisin.

Tiedän paljon täysin terveitä ja ongelmattomia raskauksia, vaikka äidit ovat levittäneet sitä kiellettyä maksamakkaraa leivän päälle, juoneet suositusten yli kofeiinia läpi raskauden ja nauttineet rapujuhlien antimista. Jotkut odottavat äidit pitävät suositukisa jopa naurettavina, mutta itse uskon siihen ettei ravintosuositukset ole ole hatusta vedettyjä, joten pyrin niitä noudattamaan. Eihän tartuntaan tarvita kuin yksi huono tuuri?Itseäni tämä aihe kiinnostaa kovastikin, koska on hyvin mielenkiintoista miksi esimerkiksi suositukset vaihtelevat maittain? 

Noudatitko sinä raskaana ollessasi elintarvikkeiden rajoituksia? Söitkö salmiakkia? Hörpitkö kahvia/energiajuomaa? Löysitkö itsesi sushi- ravintolasta? Levititkö maksamakkaraa leivän päälle? Pysyivätkö määrät sallittujen rajojen sisäpuolella vai uskallatko myöntää niiden ylityksen? 


Meillä arki alkoi maanantaina ja odotusten mukaan sairastuimme heti, mutta sain tämänkin blogiviikon vihdoin käyntiin ja todella toivon, että saamme yrittää arkeen paluuta pian uudelleen!

22 kommenttia:

 1. Jostain kumman syystä mun on tehnyt raskaana erityisesti mieli maksamakkaraa :D ja olenkin muutaman kerran sitä leivälle laittanut. Maksamakkaraa kai pitäisi aika paljon syödä että siitä olisi haittaa. Kaksi kertaa joulupöydästä raskaana selvinneenä täytyy myöntää että se oli kova paikka ;D Toisella kertaa onneksi mun mies oli syksyllä saanut kalastettua ison taimenen joka sitten pakastettiin ja graavattiin joulupöytään niin minäkin sain syödä graavia :)

  VastaaPoista
 2. Mulle salmiakki, laku ja kahvi on pahimpia tuolla listalla. Alkuraskaudessa kahvia ei juurikaan tehnyt mieli, mutta noita mustia karkkeja kyllä senkin edestä. Kerran kun olin vetäissyt kunnon salmari överit googletin, mitä haittaa siitä on sikiölle. Sen jälkeen olen ollut kokonaan ilman, koska en pysty vain muutamaan karkkiin tyytymään:P Nyt taas kahvia voisi juoda pannutolkulla, mutta olen pitäytynyt kahdessa muumimukillisessa per päivä. Olenkin vitsaillut, että heti kun vauva on syntynyt mulle pitää tuoda iso tuoppi kahvia ja tuoreita kouvolan lakuja!

  VastaaPoista
 3. Kyllä mäkin raskausaikana lakritsiin muutaman kerran sorruin mutta en mitään isoja määriä syönyt, katkarapujakin taisi olla joskus pitsan päällä mutta kyllä niitä suosituksia suurimmaksi osaksi noudattaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii mä rakastan katkarapuja! Äiti juuri puhui, että viikonloppuna voisi pitää rapujuhlat.. Niitä mä en ole kyllä uskaltanut syödä :/

   Mulla nyt loppui tuo lakun syönti kokonaan, koska diabetes.. Siitä on apua saada itsensä ruotuun :D

   Poista
 4. Jännä miten ennen noita suosituksia on onnistuttu saamaan terveitä lapsia. Esim. Jos vuosi sitten suositukset on eri kuin nyt ja terveen lapsen on silti onnistunut saamaan. Järki käteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen miettinyt ja lueskellut kaikennäköisiä juttuja näistä ja perusteluita, mutta itse kyllä uskon että ei nämä tuulesta temmattuja ole :) mutta miten pitkäksi lista voi sitten kasvaa vuosien varrella mietityttää itseänikin, kun tosiaan uusia juttuja on ilmestynyt esikoisen 2013 ajoistakin :)

   Ja miehellekin juuri sanoin, että kyllä ne varmaan ennenvanhaan raakaa kalaa söi ja sai terveitä lapsia? Itse en vaan halua riskiä ottaa :)

   Poista
  2. anonyymi.. Miten maalaisjärki kumoaa lääketieteelliset tutkimukset? Olen raskaana noudattanut näitä 100%, koska kuka haluaa riskeerata raskauttaan?

   Poista
 5. Mä join viime raskausaikana energiajuomia silloin tällöin. En kuitenkaan koskaan niin, että kofeiiniraja olisi ylittynyt. Silti tunsin huonoa omatuntoa siitä.

  Salmiakkia saattoi mennä pari kertaa yli.. Muuten pysyin kai aika hyvin rajoissa!

  VastaaPoista
 6. Itse haistatin tolle kielletty- listalle pitkät..... tän raskauden aikana. Esikoisen kans seurasin sitä tarkkaan ja en koskenu sellasiin mitä oli kielletty raskauden aikana, tai mitä "ei suositella raskaana oleville" .. nyt oon juonu battery (n. 2/kk, jos sitäkää) , kokista on menny vähän liikaa, maksamakkaraa oon laittanu leivän päälle, salmiakkia oon syäny niin paljon kun maha suostuu ottamaan vastaan, niin ja jouluna söin graavattu lohta vaikka kuinka paljon... Oon syöny ja juonu sellasta mitä oon halunnu syödä ja juoda. Eikä oo tullut edes huono omatuntoa ollenkaan. ja hyvin vauva voi edelleen ja minä kans! :) Tupakkaa en oo ikinä polttanu, ja alkoholia mä tietysti jätin pois heti kun tiesin olevani raskaana! :) - Viveca

  VastaaPoista
 7. Ihan ensiksi täytyy kiittää sua koukuttavasta blogista; löysin tänne hiljattain ja nyt oon jo viettänyt monta iltaa vanhoja postauksiasi selaillen :) Odotan esikoistani (la lokakuussa) ja koen saaneeni paljon vertaistukea sun kirjoituksista :) Etenkin oon ihastellut sun esikoisen odotusajan muhkeaa mahaa ja ihanaa asennetta siihen - omakin sf-mitta kulkee reippaasti yli käyrien, mutta en anna sen haitata, kun vauva voi hyvin.

  Raskausajan suositukset on tosi mielenkiintoinen; toiset tuntuu kokevan ne tosi haastavina ja osa vievän ne aivan äärimmilleen, kun taas toiset viis veisaa moisista. Itse koen sijoittuvani jonnekin kultaiselle keskitielle. Kylmäkypsennetyn kalan, mädin ja pastöroimattomat pehmeät juustot oon jättänyt koskematta (paitsi kuumennettuna), koska kohdalle osuessa listeria on oikeesti vaarallinen sikiölle. Kofeiinia, lakuja ja esim. inkivääriä oon nauttinut rennommin ottein, koska niissä suositus koskee määrää. Näidenkin kohdalla olisi tietysti eri asia, jos mulla olisi ongelmia korkean verenpaineen tai raskausdiabeteksen muodossa. Ihan suoraan oon rikkonut sekä THL:n että oman neuvolatädin ohjeistusta kovien juustojen kohdalla, koska Evira toteaa hyvin yksiselitteisesti, että ne ei voi sisältää listeriaa. Ohjeistuksissa on vain (yli)varovaisuusyistä kielletty suoraan kaikki pastöroimattomat juustot.

  Ihan pakko todeta tosta ennen vanhaan -ajattelusta ja suositusten rikkojien terveistä lapsista vielä sananen. Suositukset perustuu parhaaseen saatavilla olevaan tutkimustietoon, ja niitä tosiaan annetaan ennemmin varmuuden vuoksi kuin ollaan antamatta ja näin saatetaan aiheuttaa jollekin sikiölle haittaa. Ei ne ei-suositellut elintarvikkeet automaattisesti aiheuta haittaa, mutta niillä on tilastollisesti merkittävä todennäköisyys tehdä niin. Ne todennäköisyydet on usein hyvin pieniä, mutta kohdalle sattuessaan ne saattaa muuttaa koko elämän kulun. Ja etenkin ennen vanhaan kommenteissa on hyvä muistaa, että niitä ei jakele ne äidit, jotka on menettäneet odottamansa vauvan esimerkiksi toksoplasman seurauksena..

  VastaaPoista
 8. Minä seurasin listaa orjallisesti alkuraskauden. Puolen välin jälkeen en saanut hepulia jos suuhun sattui esimerkiksi tuorejuustoa.

  VastaaPoista
 9. En ymmärrä tuore- ja homejuustoista vouhkaamista, kypsentämällä ongelma kuitenkin poistuu. Lähinnä pelottaa listerian osalta tuo hygieenisyys. Entä jos jollekin se ei oo niin justiin tuliko ruokatarvikkeita pestyä ja säilöttyä oikein? Sillon tavallinen salaatti on vaarallisempi kuin se paistettu juustokakku.

  VastaaPoista
 10. Hei! Todella hyvä blogi sulla, löysin toissailtana ja nyt tullut lueskeltua :) Hauska lukea, vaikken itse raskaana olekaan! Mutta sellaista mietin, että miten tuo tuorejuusto ja listeria homma? Kun melkein kaikki suomalaiset tuorejuustot (Valio ym.) ja myös Aura-juusto on tehty pastöroidusta maidosta, niin eihän niissä silloin ole listeriaa, kun pastörointi sen hävittää? Eikö? Itse en tosiaan ole raskaana, mutta on vain tullut tätä mietittyä, kun muutama ystävä odottanut :)

  VastaaPoista
 11. Maksakastiketta mä rakastan, ja rakastin ja söin myös aika paljon raskaus aikana, ampukaa mut!! :) Terve pieni poika kuitenkin syntyi. <3 Sipsit taisi olla ainut mitä en pystyny syömään :P Batteryykin join, mutta harvemmin.

  VastaaPoista
 12. Hauskaa oli että nyt uusimpana tuli tämä kielto lakritsiin ja salmiakkiin, mutta 2 v sitten kun odotin Oliveria niin neuvolassa kehotettiin syömään lakritsaa kun verenpaineet olivat hyvin, hyvin alhaiset :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/-/lakritsia-ja-salmiakkia-ei-suositella-raskaana-oleville - tässä on tää uusin tieto mitä itse löysin :)

   Tiuhaan näyttää muuttuvan, mutta kait se on luotettava uusimpaan tietoon ? :)

   Poista
 13. Mukavasti oot kehittynyt...Oon pitkään jo odottanut, että blogisi etenisi ja kertoisit täällä uusista tuulista! Onko tämä susta itsestäsi kiinni, vai missä mättää ? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No sanotaanko nyt näin, että toistaiseksi vaan harrastus :) Ilmoitan täällä kyllä, jos infottavaa on! Kiitos vielä kovasti <3

   Poista
 14. Hei, tosi mielenkiintoinen blogi ja postaus :) Mihinköhän tuo rapujen välttäminen perustuu? Sanottiinko siitä neuvolassa jotain tai onko se tullut jollekin listalle? Meidät on kutsuttu syömään paellaa ja syksymmällä myös rapujuhliin.. Iik! Nyt mietityttää..

  VastaaPoista
 15. Älkää kyselkö Tiialta tuollaisia asioita, mitä voisitte hyvin katsoa vaikka netistä. Tiia on tässäkin postauksessa avannut vain omaa näkökantaa ja valintojaan - googlatkaa ravintosuositukset raskaana olevalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ei mua haittaa, mutta vastauksen voi saada nopeammin kyllä googlesta ;) kaikki asialliset kommentit ovat tervetulleita. Jatkakaa samaa rataa vaan <3

   Ja tuo ravintosuositus listaus tosiaan löytyy netistä. Voin sen tännekin vielä linkata helpottaakseni teitä!

   Poista
 16. Mulle sanottiin jo ekassa neuvolassa, että ne on vaan suosituksia ja että kannattaa käyttää maalaisjärkeä niiden kanssa. Huonosti olen noudattanut ja olen syönyt melkein mitä mieli on tehnyt. Myös kuohuviiniä olen juonut juhlissa lasillisen. Suostitukset on varmasti tehty syystä, mutta tuntuu että Suomessa ollaan niissä huomattavasti tiukempia kuin monissa muissa maissa.

  VastaaPoista